Boko Haram a ucis pastorul Lawan Andimi răpit în ianuarie din statul Adamawa, Nigeria

Photo credit / AFP / STEFAN HEUNIS

Pe 20 ianuarie, Boko Haram a anunțat că l-a ucis pe pastorul Lawan Andimi, un lider de biserică ce fusese răpit din nord-estul Nigeriei în 2 ianuarie de către gruparea islamistă. Pastorul Andimi, președinte al filialei Asociației Creștinilor din Nigeria (ACN), din zona Guvernului Local Michika, statul Adamawa, a lăsat în urmă o văduvă și șapte copii. El a fost răpit din statul Adamawa, pe 2 ianuarie, când în regiune avuseseră loc mai multe atacuri din partea grupării Boko Haram.

Într-un VIDEOCLIP difuzat de răpitori la 5 ianuarie, pastorul făcea apel la colegii din ACN să solicite guvernatorului de stat, Ahmadu Fintiri, să intervină pentru eliberarea sa. Se crede că biserica era implicată în negocierile cu răpitorii când pastorul Andimi a fost ucis, la 20 ianuarie.

În declarația sa tristă, pastorul Andimi le-a spus familiei și colegilor să nu plângă și să nu se îngrijoreze pentru el, ci „să Îi mulțumească lui Dumnezeu pentru tot”.

„Nu am fost descurajat niciodată, deoarece toate situațiile prin care trece cineva sunt în mâna lui Dumnezeu. Prin harul Lui, voi fi împreună cu soția, copiii și colegii mei. Dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, poate așa este voia lui Dumnezeu”, a spus el.


Un analist regional în contact cu Fondul Barnabas a avertizat că există indicii că Boko Haram își extinde teritoriul în nord-estul Nigeriei. Cel puțin patru atacuri islamice criminale au avut loc în regiune în mai puțin de o lună, inclusiv uciderea unei mirese și a prietenilor ei, în timp ce se deplasau spre sala de nuntă, precum și decapitarea a zece bărbați creștini și împușcarea celui de-al unsprezecelea de către Statul Islamic în provincia Africa de Vest (ISWAP).

Anul trecut s-a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a activității grupării Boko Haram în nordul Camerunului. Expertul și-a exprimat îngrijorarea că gruparea și-ar putea îmbina progresiv forțele cu alte miliții teroriste, inclusiv ISWAP, crescătorii de animale Fulani și Al Shabaab. (Fondul Barnabas ajută familia pastorului Andimi, în special în perioada de doliu când soția, Auwa, trebuie, conform tradiției, să suspende activitatea afacerii sale (ea vindea miere și pește).

Rugați-vă ca Dumnezeul mângâierilor să fie alături de soția pastorului Andimi, Auwa, și de cei șapte copii ai săi, dintre care cel mai mare, un băiat, face o pregătire la Biserica Metodistă, iar cel mai mic copil, Rachael, are doar 13 ani. Cereți ca Dumnezeu să fie fortăreața și refugiul lor și să îi apere de oamenii violenți (2 Samuel 22:3-4). Mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru tot ce a însemnat viața pastorului, pentru curajul și slujirea sa. Rugați-vă ca întreaga comunitate creștină să rămână puternică în credință și plină de curaj (1 Corinteni 16:13). Cereți ca Domnul să pună capăt violenței cumplite din regiune și rugați-vă pentru protecția creștinilor care trăiesc acolo.

Sursa: Fondul Barnabas

1 comentariu

  1. Maria gavriliu 11 februarie 2020

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.