Curtea Constituțională din Croația a dat dreptul familiilor de același sex să primească copii în plasament

Cuplurile de acelaşi sex din Croaţia au de-acum dreptul să primească copii în cadrul procedurii plasamentului familial, a decis vineri justiţia croată, tranşând astfel o dezbatere agitată în această ţară foarte catolică, relatează AFP.

Curtea Constituţională, sesizată de mai multe persoane care au contestat legea, a constatat că legislaţia în vigoare produce „efecte discriminatorii” cuplurilor de acelaşi sex care trăiesc în cadrul unei uniuni civile, ceea ce este „inacceptabil”.

Daniel Martinovic, conducătorul Asociaţiei Familii Curcubeu, consideră că „aceasta este cu adevărat o decizie istorică în Croaţia”.

În Croaţia, un stat membru UE, cuplurile de acelaşi sex nu se pot căsători, însă se pot înregistra ca „parteneri de viaţă” din 2014, ceea ce le asigură drepturi adesea echivalente.

În pofida faptului că aproximativ 360 de cupluri au încheiat asemenea parteneriate de viaţă în această ţară cu 4,2 milioane de locuitori, ele nu sunt autorizate să adopte copii.

Legea privind plasamentul familial al minorilor luaţi părinţilor lor, adoptată în decembrie 2018, a fost criticată imediat de activişti în domeniul apărării drepturilor homosexualilor, din cauză că cuplurile care au încheiat un „parteneriat de viaţă” nu se află pe lista familiilor care pot primi aceşti minori.

Curtea Constituţională precizează că nu poate interveni pentru a modifica această lipsă în lege, pentru a nu crea un „vid juridic”.

Însă ea a dispus vineri ca tribunalele şi instituţiile însărcinate cu aceste dosare să aplice legislaţia în vigoare astfel încât să permită participarea la procedura de plasament familial „în aceleaşi condiţii pentru toţi, inclusiv pentru partenerii de viaţă”.

„Curtea a făcut un lucru pe care politicienii noştri nu l-au făcut de ani de zile (…) stabilind că cuplurile de acelaşi sex şi persoanele LGBTI (lesbiene, gay, bisexuale, transsexuale şi intersexuale) trebuie să aibă în Croaţia acelaşi nivel al drepturilor ca şi cuplurile heterosexuale”, apreciază Daniel Martinovic.

Comunitatea LGBT a obţinut câteva succese în privinţa drepturilor familiale, însă Croaţia rămâne o ţară conservatoare în probleme de societate, în contextul unei influenţe puternice a Bisericii Catolice.

Sursa: Adevărul.ro

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.