RECENZIE: „Răspunsuri la cele mai dificile întrebări din și despre Biblie”, de Bebe Ciaușu

Cineva spunea că sportul preferat al multor români este băgatul în seamă. De fapt, zicea el, românii le cam știu pe toate… sau cel puțin au această impresie. Dacă ar fi să întrebi pe cineva despre anumite lucruri care nu țin de pregătirea lui, tot ar putea să-ți răspundă. Ba mai mult, se poate chiar s-o facă lăsându-ți impresia că știe despre ce vorbește.

Însă lucrurile nu stau deloc așa în ce privește cartea pe care vreau să ți-o prezint. De mai mulți ani obișnuiesc ca, înainte de a împrumuta cuiva o carte sau de a o face cadou, să o citesc eu mai întâi. Însă, se pare că tot aici a apărut și excepția. Am așteptat cu mare interes ca această carte să vadă lumina tiparului și, de îndată ce a văzut-o, am și comandat trei exemplare. Două le-am făcut cadou, iar una am ținut-o pentru mine. De ce n-am mai așteptat ca mai întâi s-o citesc? Ei bine, pentru că-i cunosc autorul. Tot ce puteam spune cu certitudine era că lecturarea acestei cărți va fi de mare folos pentru oricine.

Prima carte pe care am citit-o de același autor a fost „Romanța Răscumpărării”, un comentariu al cărții Rut. M-a impresionat modul de abordare, vocabularul bogat și profunzimea conținutului ei. După aceea m-am interesat să văd dacă mai sunt și alte cărți ale aceluiași autor și am încercat să fiu la zi cu ele. Ultima publicație a lui Bebe Ciaușu este „Răspunsuri la cele mai dificile întrebări din și despre Biblie: apologetică pentru generația virtuală”. În ce secțiune aș încadra această carte? Aș încadra-o la Teologie Practică și la Apologetică.

Dacă am făcut-o cadou fără ca mai întâi s-o citesc, măcar am reușit s-o citesc înainte de a spune câteva cuvinte despre ea. De ce este importantă și chiar necesară lecturarea acestei cărți?

Autorul reușește să răspundă suficient, dar foarte concis, la o mulțime de întrebări cu care adesea ne confruntăm. În cazul în care te interesează un răspuns mai elaborat la o întrebare anume, autorul îți pune la dispoziție o listă bibliografică pe care poți să o folosești cu încredere.

E important ceea ce cred? E important cum am ajuns să am convingerile mele cu privire la Sfânta Scriptură? Categoric, da. Ce putem spune despre Biblie? Este ea infailibilă? Conține sau este Cuvântul lui Dumnezeu? De ce 66 de cărți? De ce este o singură Biblie, dar atât de multe interpretări cu totul diferite ale ei? De unde pot ști care interpretare este cea corectă? Acestea sunt doar câteva din întrebările despre Biblie. Autorul mai răspunde și la alte întrebări: despre Dumnezeu, despre creație, despre Satan și demoni, despre suferință și despre cer și moarte. De asemenea, în ultima secțiune a cărții, autorul aduce în atenția noastră câteva texte mai dificile, controversate chiar, ale Scripturii și le explică înțelesul.

Cartea se citește cu creionul/pixul în mână și cu o agendă de luat notițe la îndemână. Mai mult, nu e o carte pe care o citești și uiți de ea. E o carte pe care s-o ții la îndemână atunci când te vei confrunta din nou cu astfel de întrebări. Structurată frumos, scrisă într-un mod accesibil, succintă în răspunsuri, argumentată biblic, cartea „Răspunsuri la cele mai dificile întrebări din și despre Biblie” este o carte care n-ar trebui să lipsească din niciun cămin creștin.

Autor: Stoica Timotei

Liderul de tineret al Bisericii Baptiste „Betleem” din Suceava 

Despre acest titlu, autorul menționează: „În lucrarea de față am căutat să vin în întâmpinarea nevoii de material apologetic, oferind răspunsuri la unele dintre cele mai importante întrebări din și despre Biblie. Pe multe dintre acestea mi le-am adresat eu însumi, altele mi-au fost adresate de către membrii bisericilor pe care le păstoresc, iar altele de credincioși din alte părți ale țării pe care i-am întâlnit cu diferite ocazii. Însă unele dintre ele mi-au fost adresate de atei, de agnostici sau de adepți ai altor religii. Unele sunt întrebări din Biblie, ridicate de afirmațiile dificile și controversate regăsite în Biblie. Sunt întrebări legate de existența și unicitatea lui Dumnezeu, întrebări despre originea și rolul lui Satan în univers, despre moarte, starea intermediară și cea eternă a sufletului, despre sursa și scopul suferinței etc. Altele sunt întrebări despre Biblie, despre inspirația, autenticitatea sau alcătuirea ei”.

ȘtiriCreștine.ro amintește, pentru cei care locuiesc în Suceava sau sunteți în zonă, profitați sâmbătă, 15 februarie 2020, de o întâlnire față în față cu Bebe Ciaușu. De la ora 10:00, vă puteți alătura familiștilor din Biserica „Betleem”, unde Bebe și Bianca Ciaușu vor discuta despre un subiect actual și important: „Familia sub Asediu”, detalii AICI! De la ora 18:00, participați la seara de tineret cu Bebe Ciaușu, în cadrul căreia se va desfășura un concurs biblic. Cartea „Răspunsuri la cele mai dificile întrebări din și despre Biblie” va fi oferită drept premiu câștigătorilor. Mai multe detalii găsiți AICI! 

Mai multe titluri semnate de Bebe Ciaușu, puteți găsi la Stephanus.ro

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.