Trei profesori creștini au murit într-un atac al jihadiștilor Al Shabaad asupra unei școli-internat din Kenya

„Ochiul furtunii este deasupra noastră”, a declarat o persoană de contact a Fondului Barnabas după atacul asupra școlii internat din Kamuthe, Kenya. Atacul a avut loc pe 13 ianuarie 2020, în jurul orei 2 dimineața. Deși nicio grupare teroristă nu și-a revendicat atacul, localnicii și poliția sunt convinși că autorul este gruparea jihadistă Al Shabaad. Atacul s-a soldat cu moartea a trei profesori tineri: Samwel Mutua, 29 de ani, Caleb Mushimbi, 28 de ani, și vărul lui Caleb, Titus Mushimbi, în vârstă de 29 de ani.

Un alt profesor a fost împușcat de două ori în picior și un al cincilea a reușit să scape atunci când militanții au pătruns în clădirea personalului școlii la 2 dimineața, în Kamuthe, la aproximativ 30 km de orașul Garissa, la granița cu Somalia.

Teroriștii au cruțat o profesoară creștină și o asistentă cu un bebeluș. Totuși, au forțat-o pe asistentă să recite Shahada (crezul islamic), înainte de a merge în dispensar, de unde au confiscat medicamente și alte obiecte. Musulmanii cred că oricine recită crezul islamic devine musulman, chiar dacă persoana nu înțelege ce a spus sau nu crede.

Ulterior, gruparea a dat foc postului de poliție din apropiere, abandonat de ofițerii săi când s-au tras primele focuri de armă. După incendierea clădirii postului de poliție, atacatorii au bombardat și distrus un stâlp de telecomunicații din piață, a declarat  un ofițer de poliție pentru The Associated Press. Localnicii atribuie toate atacurile luate împreună din luna ianuarie, militanților din Somalia, care după intervenția forțelor militare din Kenya din anii 2013-2017 în Somalia au revenit frecvent cu atacuri asupra școlilor din zona Garissa.

The Associated Press. (AP Photo)

Atacul ucigaș al grupării Al Shabaab a fost al patrulea din zonă în mai puțin de două săptămâni, atacuri soldate cu zece morți, dintre care patru copii. „Intensitatea atacurilor este terifiantă. Nu este prima dată când profesori creștini sunt uciși de Al Shabaab în zonă, iar frecvența crescută și neputința de a opri atacurile ne îngrijorează. Fără Dumnezeu, suntem pe cont propriu. Facem apel la agenții de securitate să își dubleze eforturile pentru protejarea creștinilor și a somalezilor din regiune”, a declarat o persoană de contact pentru Fondul Barnabas.

Unul dintre cei uciși, Titus, era la școală doar pentru că directorul era plecat. În ziua precedentă, Titus cântase la pian în timpul slujbei duminicale de la biserica locală. Îngrijorat de seria de atacuri recente, el a cerut ca oamenii să se roage pentru siguranța lui înainte de a pleca la școală. Duminică, la 11 seara, el a vorbit la telefon cu soția sa, Ruth, profesoară la Academia Garissa, și cu fiul său, Baraka, urându-le o noapte bună.

Într-un atac anterior, pe 6 decembrie, creștinii și alți nemusulmani au fost uciși atunci când presupuși extremiști Al Shabaab au forțat un autobuz să se oprească în Wajir, nordul Kenyei, în timp ce călătorea de la Nairobi la Mandera. Militanții le-au permis musulmanilor să plece liberi, după care au ucis cel puțin unsprezece pasageri care nu erau din părțile locului, dintre care opt creștini.

Vedeți aici și un reportaj realizat de AFP la fața locului

Rugați-vă ca Domnul să fie cu familiile îndurerate ale celor uciși, știind că Dumnezeu va șterge orice lacrimă din ochii lor (Apocalipsa 21:4). Cereți ca Domnul să pună capăt persecuției cumplite. Rugați-vă pentru învățătoare și asistentă, cerând ca Domnul să le mângâie după trauma suferită și ca ele să cunoască pacea Lui (Ioan 16:33).

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.