Chemarea Siberiei: „21 de zile de rugăciune pentru Buriatia 2020”

În următoarele 21 de zile vă chemăm la o nouă provocare. În inima Siberiei locuiește unul dintre cele mai mari grupuri etnice neatinse de Evanghelie – poporul Buriat. Familia Giura are o pasiune și o dragoste specială pentru acest colț de pământ, cotropit de practici și concepte ciudate despre viața umană și lumea spirituală. Vă invităm în această perioadă unică pentru poporul Buriat să le cunoaștem cultura, convingerile și să ne rugăm pentru ca ei să îl cunoască pe adevăratul Dumnezeu!

Vom împărtăși în fiecare zi câte un articol scris de misionarul Marius Giura, aflat în Chemarea Siberiei de 13 ani, cu cele mai importante motive de rugăciune pentru oamenii pe care îi slujește.

„Uln-Ude,

Buriatia

Vă invităm și în acest an, pentru următoarele 3 săptămâni, să ni vă alăturați în rugăciune pentru Buriați – cel mai mare grup etnic din Siberia încă neatins de Evanghelie (~525.000 de buriați). Au mai rămas câteva zile până la sărbătoarea buriată Sagaalgan (sărbătoarea Lunii Albe), Anul Nou după calendarul lunar mongol.

Buriații au multe obiceiuri și tradiții referitoare la perioada aceasta de sărbătoare, unele legate de familie sau de mâncăruri, dar altele sunt legate de religia lor (budism și șamanism). Este un timp întunecat din punct de vedere spiritual, deoarece mulți dintre ei se închină, se roagă și aduc ofrande/jertfe zeilor budiști și spiritelor strămoșilor lor în timp ce îndeplinesc diferite ceremonii de curățire.

În acest an Sagaalgan începe pe 24 februarie și sărbătorirea lui va continua pentru 15 zile. În fiecare an Sagaalgan cade în zile diferite. Factorii avuți în vedere pentru stabilirea Anului Nou sunt prima lună plină de primăvară + astrologia/horoscopul, interpretat de călugării budiști.

Zilele care urmează până în 24 februarie (un fel de zile de advent) sunt folosite pentru a se pregăti pentru noul an, „curățindu-se” de toate relele și greșelile din anul care tocmai se încheie pentru a păși în următorul „înnoiți”. Timp de 20 de zile rugăciuni vor fi recitate de călugării budiști (lama), în fiecare zi către un anumit zeu sau duh (ei nu-i numesc așa, dar noi îi numim demoni, draci!).

În următoarele zile voi trimite câte un motiv de rugăciune cu ajutorul căruia să ne putem ruga pentru buriați.

În Harul Lui,

Marius Giura”.

Republica Autonomă Buriatia face parte din componența Federației Ruse. Geografic este localizată în sudul Siberiei, în estul lacului Baikal. Se învecinează cu Mongolia la sud, cu regiunea Irkutsk la Vest și nord-vest, cu regiunea Cita la est și cu Tuva la vest. După recensămîntul din 2003, populația era de 981232 persoane, din care 665512 (67,8%) ruși, 272910 (27,8%) buriați, 9585 ucraineni și 8189 (0,8%) tătari. 59,6% din populație era urbană, 40,4% rurală. Bărbații reprezentau 47,7% din populație, iar femeile 52,3%. Teritoriul Buriatiei a fost colonizat de ruși începând cu 1600. Populația băștinașă – buriații, este înrudită cu mongolii.

Vorbesc limba buriată, un dialect mongol. Împărtășesc ca și religie budismul și șamanismul. Creștinii alcătuiesc 0,1% din totalul populației. La moment, poporul buriat are tradus doar Noul Testament. Vechiul Testament este în proces de traducere.

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.