Chemarea Siberiei – Ziua #19: Moștenirea nomadă și similitudini biblice în cultura buriată

9 martie 2020
Ulan-Ude, Buriatia
21 de Zile de Rugăciune pentru Buriați

MONGOLIA – MARCH 24: Base camp of the nomads with mobile houses known as yurts, Gobi Desert, Mongolia. (Photo by DeAgostini/Getty Images)

Cultura buriată se dezvăluie în diverse forme artistice. Buriații iubesc artele și sunt mândri să împărtășească despre cultura, istoria, valorile și credințele lor, precum și despre frumosul ținut în care trăiesc lângă Lacul Baikal, prin cântecele lor populare, prin povești și legende, prin poezie, pictură, sculpturi și, mai recent, prin filme.

Fiind tradițional o cultură nomadă, artiștii Buriați prezintă adesea acele valori pe care le-au moștenit și le-au adus cu ei de când înaintașii lor trăiau în comunități restrânse în stepă, în taiga sau în munți, migrând cu turmele dintr-un loc de pășunat în altul împreună cu yurtele lor și cutreierând întinderile fără sfârșit în galop, călare pe cai lor mici și iuți.

MOTIVE DE RUGĂCIUNE:
Rugați-vă ca Buriații să vadă acele părți ale culturii lor care se pare că au izvoare biblice (de ex., felul în care aduc jertfă un berbec tânăr nevătămat; sau epopeea eroului lor național, Gheser, pe care tatăl său, Dumnezeul-Cer, îl trimite pe pământ să-i ajute pe oameni în lupta cu duhurile rele, până la urmă el ieșind învingător –> în punctele esențiale e istoria lui Isus!).
Rugați-vă ca văzând astfel de similitudini între Biblie și cultura lor, buriaților să le fie mai ușor să primească învățătura Bibliei și pe Isus Hristos ca Mântuitor și Domn.
Rugați-vă ca oamenii de cultură buriați să se întoarcă la Dumnezeu și să-și folosească talentul și creativitatea artistică pentru a-I aduce închinare Lui și pentru a-I face cunoscut numele.

În Harul Lui,

Marius Giura

Traditional colorful yurta interior from the nomadic people in Kalmykia, Russia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.