BURKINA FASO: Jihadiștii au revendicat ultimele atrocități în care și-au pierdut viața peste 40 de creștini

Cel puțin 221 de creștini au fost uciși de către militanții jihadiști în Burkina Faso începând cu aprilie 2019, de când a avut loc o creștere a atacurilor violente, cel puțin 48 de vieți fiind curmate din ianuarie 2020 încoace.

În data de 16 februarie, un extremist islamist înarmat a ucis 10 creștini atunci când a năvălit într-o biserică din satul Pansi, Burkina Faso, în timpul slujbei de duminică dimineața. Teroriștii l-au răpit pe pastor, omorându-l, mai târziu în acea zi, împreună cu alți 13 creștini, numărul victimelor ajungând astfel la 24. Câțiva creștini au fost raportați ca fiind răniți, iar alții răpiți pe durata atacurilor. Printre răniți și dispăruți se numără și copii. Mulți săteni au fugit în localitatea învecinată, Sebba, pentru a fi în siguranță.

Pe 13 februarie, pastorul răpit, Tindano Omar, fiul acestuia și doi nepoți au fost uciși de către răpitorii lor. Din fericire, două dintre fiicele păstorului Omar au fost eliberate fără a fi rănite. Pe 10 februarie, în noaptea răpirii lor, Lankoande Banilibile, diaconul bisericii, a fost ucis.

În timpul unui atac petrecut în noaptea zilei de 1 februarie, la o săptămână după ultimatumul dat de către jihadiști, prin care comunității creștine i se cerea să părăsească zona, 18 persoane, inclusiv un asistent medical creștin, Robert Milogo, au fost ucise de către militanți înarmați în satul Lamdamol.

Un lider creștin de acolo a mărturisit că victimele au fost ucise selectiv. „Nu este primul atac în care civilii au fost uciși, dintr-un motiv sau altul, incluzând chiar credința lor creștină”, a mărturisit acesta celor de la Fondul Barnabas.

Robert a călătorit într-acolo pentru a-i ajuta pe suferinzii din acea regiune afectată de teroare, conștient fiind de riscurile cauzate de activitatea militanților islamiști care i-a determinat pe mulți să părăsească zona aceea și să fugă.

În data de 25 ianuarie, jihadiștii, care pretindeau că ucid în numele lui Allah, s-au întors în Silgadji, scena unei atrocități anterioare, și au ucis cel puțin 10 bărbați creștini în piața satului. Unele estimări au ridicat numărul deceselor la 50. Un martor a declarat: „Teroriștii au înconjurat oamenii aflați în piața satului înainte de a-i separa în două grupuri. Bărbații au fost uciși, iar femeilor li s-a ordonat să părăsească satul.

Rugați-vă ca Dumnezeu să fie un scut de protecție pentru creștinii din Burkina Faso, care zi de zi sunt puși în fața pericolelor (Psalmul 91:4). Mijlociți pentru familia îndoliată a pastorului Tindano,  a lui Lankoande Banilibile, a lui Robert Milogo și a multor altor creștini. Cereți ca Dumnezeu să îi înconjoare cu pacea Sa care întrece orice pricepere (Filipeni 4:7).

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.