Mii de creștini marginalizați în gestionarea invaziei de lăcuste din Estul Africii și Sud-Vestul Asiei

EPA-EFE/DAI KUROKAWA

Mii de creștini deja persecutați și marginalizați se numără printre cei care se confruntă cu lipsa acută de hrană, întrucât roiuri mari de lăcuste cauzează pierderi catastrofale în rândul culturilor de primăvară din Pakistan și Estul Africii. Considerată a fi cel mai distructiv dăunător migrator, lăcusta de deșert este răspândită în zona deșertică Sahel și în nordul Africii. Roiurile, despre care se crede că își au originea în zona deșertului Oman, migrează cu viteză alarmantă, invadând Africa de Est sub-sahariană în direcție Sudică, apoi circulând către Nord, spre Sud-Vestul Asiei.

Africa de est se află în pragul unei crize alimentare din cauza lăcustelor care devorează culturile agricole, potrivit ONU. Somalia, Eritreea și Djibouti se confruntă cu cea mai dificilă invazie de lăcuste din ultimele decenii. Acest fapt are consecințe grave asupra creștinilor din aceste țări, care deja sunt persecutați. În Kenia, lăcustele au invadat toate regiunile, venind din nord-est, zonă majoritar musulmană, către țările centrale. Cel puțin un roi de lăcuste a fost observat în zona sud-vestică, pe plantațiile de ceai. Invazia lăcustelor a ajuns și în Uganda și Tanzania, rapoarte recente menționând faptul că s-au răspândit până în Sudanul de Sud.

Majoritatea țărilor afectate au resurse limitate pentru a implementa pulverizarea aeriană și le este foarte greu să controleze invazia ce s-ar putea intensifica cu 500% până în lunile de vară, dacă nu este ținută în frâu.

Milioane de lăcuste de deșert au intrat în circuitul agricol al Pakistanului, prin Iran, în noiembrie 2019, la o scară aproape nemaiauzită, distrugând în jur de 15 000 de hectare de teren. Fermierii locali afirmă că 50% din culturile de grâu, orez, roșii, trestie de zahăr și alte recolte au fost distruse. De asemenea, au fost devastate și culturile de bumbac, cunoscute ca fiind recolte destinate vânzării.

Metodele tradiționale de ținere sub control a invaziei s-au dovedit a fi inutile în fața amplorii infestărilor. Prim-ministrul Imran Khan a declarat stare de urgență națională, guvernul urmărind combaterea lăcustelor prin pulverizare aeriană, astfel încât culturile să poată fi replantate în siguranță pentru următorul sezon de semănat. Mii de familii creștine pakistaneze trăiesc zilnic doar cu o masă principală, malnutriția fiind în creștere mai ales în rândul copiilor și al mamelor care alăptează.

Rugați-vă ca Dumnezeu să îi ajute să refacă proviziile de hrană și mijloacele de trăi pe care lăcustele le-au devorat (Ioel 2:25), să îi sprijine pe copiii Săi și pe mulți alții care suferă din cauza lipsei de hrană în estul Africii și în Asia. Rugați-vă ca eforturile autorităților în stoparea invaziei să aibă succes și soluțiile alese să prevină o viitoare și mai mare invazie în această vară.

Sursa: Fondul Barnabas 

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.