Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Cum afectează criza generată de coronavirus ţările din Orientul Mijlociu

De la Zidul Plângerii din Ierusalim şi până la Mecca în Arabia Saudită, noul coronavirus Covid-19 schimbă Orientul Mijlociu, iar oamenii din regiune se văd nevoiţi să se adapteze la o nouă normalitate.

În Mecca, Kaaba Piatra Neagră a rămas părăsită. Arabia Saudită a blocat accesul la locul cel mai sfânt al islamului, în încercarea de a opri răspândirea Covid-19. Egiptul a raportat sute de cazuri, iar industria turismului este grav afectată. Regele Abdullah al II-lea, al Iordaniei,  a prezidat o întâlnire a comitetului de urgenţă şi a decis implementarea unei carantine obligatorii pentru toţi cei care intră în ţară.

Dintre toate țările din regiune, Iranul a fost cea mai afectată cu peste 1.135 de morţi, unii chiar din conducerea ţării. Autorităţile au avertizat că numărul de decese determinat de pandemie ar putea ajunge la câteva „milioane”.

„Cu toţii trebuie să ajutăm. Suntem în împrejurări din care putem ieşi cât mai repede, doar printr-un sprijin colectiv,” a spus preşedintele Hassan Rouhani.

Numărul total de persoane infectate din Iran a depăşit 17.000 de persoane.

„Vedem cum apar ziduri şi graniţele se închid peste tot. Aceasta este o regiune în care oricum erau şi până acum ziduri şi graniţe, deci nu e nimic nou. Dar ceea ce vedem nou este o închidere totală. De exemplu în regiunea kurdă din Irak există restricţii severe,” a declarat Seth Frantzman din partea organizaţiei Middle East Center for Reporting pentru CBN News.

Frantzman spune că impactul economic în statele din Golf şi Arabia Saudită va transmite unde de şoc în toată lumea.

„Ţările din această regiune au un rol uriaş în economia lumii. Ele sunt un liant important în lumea globalizată în care trăim. Şi toate economiile vor suferi masiv din această cauză şi cred că trebuie să înţelegem că efectele negative se vor resimţi ani de zile.”

Refugiaţii din această regiune sunt un mare risc.

„Mulţi dintre ei nu au acces la asistență medicală de bază şi asta înseamnă, de exemplu, că nu pot fi testaţi. Chiar şi în Europa sau în Statele Unite este dificil să fii testat. Imaginează-ţi că eşti într-o tabără de refugiaţi de lângă Raaqa sau Qamishli din estul Siriei. Şansa ta este zero. Aceasta criză este un test pentru comunitatea internaţională, care trebuie să facă mai mult pentru a-i ajuta pe aceşti oameni.”

Această regiune încă nu a atins nivelul maxim al răspândirii virusului cu tot impactul pe care această situaţie îl va avea pentru restul lumii.

Sursa: CBN News

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.