Confruntă Fricile: „Teama de întuneric, scotofobia”, de Remus Runcan

Geneza 15:1-13:

 • După aceste întâmplări, Cuvântul Domnului a vorbit lui Avram într-o vedenie şi a zis: „Avrame, nu te teme; Eu sunt scutul tău şi răsplata ta cea foarte mare.”
 • Avram a răspuns: „Doamne Dumnezeule, ce-mi vei da? Căci mor fără copii, şi moştenitorul casei mele este Eliezer din Damasc.”
 • Şi Avram a zis: „Iată că nu mi-ai dat sămânţă, şi slujitorul născut în casa mea va fi moştenitorul meu.”
 • Atunci, Cuvântul Domnului i-a vorbit astfel: „Nu el va fi moştenitorul tău, ci cel ce va ieşi din tine, acela va fi moştenitorul tău.”
 • Şi după ce l-a dus afară, i-a zis: „Uită-te spre cer şi numără stelele, dacă poţi să le numeri.” Şi i-a zis: „Aşa va fi sămânţa ta.”
 • Avram a crezut pe Domnul, şi Domnul i-a socotit lucrul acesta ca neprihănire.
 • Domnul i-a mai zis: „Eu sunt Domnul, care te-am scos din Ur, din Haldeea, ca să-ţi dau în stăpânire ţara aceasta.”
 • Avram a răspuns: „Doamne Dumnezeule, prin ce voi cunoaşte că o voi stăpâni?”
 •  Şi Domnul i-a zis: „Ia o juncană de trei ani, o capră de trei ani, un berbec de trei ani, o turturea şi un pui de porumbel.”
 • Avram a luat toate dobitoacele acestea, le-a despicat în două şi a pus fiecare bucată una în faţa alteia, dar păsările nu le-a despicat.
 • Păsările răpitoare s-au năpustit peste stârvuri, dar Avram le-a izgonit.
 • La apusul soarelui, un somn adânc a căzut peste Avram şi iată că l-a apucat o groază şi un mare întuneric.
 • Şi Domnul a zis lui Avram: „Să ştii hotărât că sămânţa ta va fi străină într-o ţară care nu va fi a ei; acolo va fi robită, şi o vor apăsa greu, timp de patru sute de ani.

  Psalmul 91:5-7: Nu trebuie să te temi nici de groaza din timpul nopţii, nici de săgeata care zboară ziua, nici de ciuma care umblă în întuneric, nici de molima care bântuie ziua-n amiaza mare. O mie să cadă alături de tine şi zece mii la dreapta ta, dar de tine nu se vor apropia.

  1 Ioan 1:5: Vestea pe care am auzit-o de la El şi pe care v-o propovăduim este că Dumnezeu e lumină şi în El nu este întuneric.

  Avraam a fost îngrozit atunci când la asfințitul soarelui „l-a apucat groaza și un mare întuneric” (v.12). Exista un ritual care consfințea un legământ între un vasal și un suzeran și capitolul 15 din Geneza ne prezintă legământul lui Dumnezeu cu Avraam. Întâlnirile directe cu Dumnezeu îi îngrozesc pe oameni și asta datorită sfințeniei lui Dumnezeu care confruntă direct orice urmă a păcatului din om.

  Deși Avraam primise încurajarea Domnului în v. 1 „nu te teme, Eu sunt scutul tău și răsplata ta cea foarte mare”, el se îngrozește la întâlnirea directă cu Dumnezeu, al cărui Cuvânt îl auzise într-o vedenie (v.1). Nu te teme de întuneric, Domnul este scutul tău.

  Întunericul ne sperie, deși el nu există ca și realitate, el poate fi definit ca și absența luminii.

  Cuvântul Domnului ne spune foarte clar: „Nu trebuie să te temi nici de groaza din timpul nopții, nici de săgeata care zboară ziua” (Psalmul 91:5).

  În timp ce era întuneric, Dumnezeu a decretat în Geneza 1:3 „să fie lumină! Și a fost lumină”. Noi am fost creați să trăim în lumină și atunci când o facem n-avem de ce să ne temem de întuneric. Paradoxul este faptul că “odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina” Ioan 3:19. Explicația Domnului Isus este faptul că faptele oamenilor erau rele. Trăiește în lumină și nu ai de ce să-ți fie frică de întuneric!

  Rugăciune: Dumnezeul meu atotputernic, mărturisesc acum bazat pe 1 Ioan 1:5 că Tu ești lumină și că în Tine nu este întuneric, de aceea, te rog să mă ajuți să trăiesc în fiecare zi sub călăuzirea Ta pentru a fi în lumină, astfel încât întunericul să nu aibă niciun drept asupra mea. Te rog să mă izbăvești de orice teamă de întuneric și să mă ajuți să răspândesc lumina în jurul meu. Te binecuvântez pe Tine, „Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare”. Iacov 1:17

  Remus Runcan
  Pastorul Bisericilor Baptiste „Maranata” din Timișoara

  Adaugă comentariu

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.