Remus Runcan: Teama transmisă generațional (III)

Geneza 26:1-13: „Când îi puneau oamenii locului aceluia întrebări cu privire la nevasta lui, el zicea: „Este sora mea.” Căci îi era frică să spună că este nevastă-sa, ca să nu-l omoare oamenii locului aceluia, fiindcă Rebeca era frumoasă la chip.”

Isaac, fiul lui Avraam, nici nu fusese născut atunci când Avraam nu-și asumase faptul că era soțul acelei frumoase femei, ci pretinsese că este fratele ei. Isaac a ajuns din nou la Gherar, tot într-o vreme de foamete. Împăratul filistenilor era Abimelec și Isaac motivat de teamă (v.7) pretinde că soția sa frumoasă la chip, Rebeca, este „sora” lui.

Dacă Avraam spusese o jumătate de adevăr, Sara fiind și sora lui, Isaac folosește această expresie fără a avea suport în realitate, ea fiind o verișoară, fiica lui Nahor, fratele lui Avraam. În cazul păcatului, dacă nu există o pocăință reală și o abandonare totală, el devine mai puternic în generația următoare care duce obiceiurile păcătoase la un nivel superior.

Multe dintre temerile noastre sunt identice sau asemănătoare cu temerile părinților și ale bunicilor noștri și asta nu datorită educației primite, ci transmiterii generaționale, așa că faptul acesta nu ne scuză ca și responsabilitate personală. Este timpul să rupem lanțul blestemului generațional și să devenim veriga de aur care să înceapă să transmită binecuvântarea în generațiile următoare.

Rugăciune: Tată drag, înțeleg acum că sunt produsul spiritual al părinților mei, de aceea, îmi asum trecutul meu și mă pocăiesc, mărturisind toate păcatele știute din familia mea, dar și cele necunoscute mie. Le mărturisesc și mă rog, ca în sângele Domnului Isus, să mă cureți pe deplin. Alungă orice frică, orice neîncredere, orice minciună demonică care îmi distorsionează realitatea. Te rog, să mă umpli cu Duhul Sfânt, să mă ajuți să umblu în lumină, în dragoste și în adevăr pentru a putea transmite binecuvântarea în copiii și în nepoții mei! 

Remus Runcan este pastor al Bisericii Baptiste „Maranata” din Timișoara și membru al Comunității Bisericilor Crestine Baptiste din Timișoara. Domeniile de interes știintific sunt legate de: teologie practică, asistență socială, comunicare, educație și Facebook. De asemenea, este autorul titlurilor de carte: „Capcanele Facebook-ului”„Se stinge o lume”, urmează lansarea unui nou titlu „Povestea lui Face” și urmează o altă carte despre frică.

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.