Robert Sighiartău: Reîntoarcerea la valorile care dau frumusețe și sens vieții – Regăsirea lui Dumnezeu!

Citesc și aud felurite păreri de la noi și din presa internațională despre faptul că viața nu va mai fi ce a fost și se va schimba radical. Aud felurite supoziții și predicții. Probabil că se vor schimba multe. Depinde de noi în ce sens. Vom trăi mai modest și va trebui să renunțăm la unele bunuri materiale și, poate, la obiceiuri care nu sunt esențiale. Însă trebuie să vorbim despre ce este mai important. Din multe scenarii și predicții vehiculate zilele acestea lipsește ceva: regăsirea lui Dumnezeu.

Ce trebuie cu adevărat să se schimbe și ce trebuie neapărat să rămână? Eu cred că trebuie să ne raportăm la firea lucrurilor și a vieții, așa cum le-a rânduit Dumnezeu, la armonia în care omul a trăit în acest rost al sorții sub semnul lui Dumnezeu. În ce direcție a luat-o lumea în care Dumnezeu a fost considerat mort, iar vanitatea omului a luat locul divinității? Eu cred că nu în direcția bună.

Acum vorbesc strict despre prezent: mult consumerism și hedonism, mult relativism moral și prea puține valori și principii.

Nu poți arunca în derizoriu valorile moralei creștine care te ajută să distingi Binele de Rău. Dacă o faci, te trezești că vei fi nepregătit, în plină confuzie și dezorientare atunci când Răul va veni.

Supertehnologia este un mijloc, un ajutor dat omului, nu un scop în sine. Omul trebuie să știe să distingă Binele, prin valorile moralei creștine pe care stă democrația Lumii libere.

Să privim istoria recentă. Lumea liberă, cea mai bună dintre lumile cunoscute până astăzi, a fost salvată de câteva ori de la a cădea pradă Răului. Au salvat-o mari democrații conduse de oameni de stat cu convingeri profunde bazate pe valorile creștine: Roosevelt, Churchill, Reagan, Thatcher. Sunt valorile cu care Papa Ioan Paul al II-lea a îngenuncheat un mare Rău al secolului XX – comunismul. De ce, după al Doilea Război Mondial, popoarele Europei Occidentale au depășit confruntările istorice sângeroase și au ales pacea care durează, iată, de 75 de ani? Pentru că au reușit să întemeieze o construcție genială, bazată pe valorile creștine ale fondatorilor ei – Uniunea Europeană. Îndepărtarea de aceste valori a dus la incertitudine și, uneori, chiar la negarea sensurilor profunde ale civilizației europene.

Dacă fundamentul valorilor creștine ale democrației Libere a fost bun și salvator, atunci înseamnă că acolo trebuie să ne întoarcem, la acele valori. Sigur, în condițiile modernității și a supertehnologiilor de astăzi, împreună cu ele. Poate aici va fi o schimbare bună în viețile, sufletele și societățile noastre.

Reîntoarcerea la valorile, deprinderile și obiceiurile care dau frumusețe și sens vieții, care ne dau tăria morală de a înfrunta Răul, capacitatea de a vedea mai clar Binele. Regăsirea lui Dumnezeu.

Dumnezeu să binecuvânteze România!

Robert Sighiartău,

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.