Zeci de biserici primesc autorizaţie în Egipt

Măsura reflectă o îmbunătăţire a situaţiei libertăţii religioase din ţară, unde nu cu mult timp în urmă toate solicitările pentru autorizarea de noi biserici trebuiau să fie aprobate în prealabil de către agenţiile de securitate.

Un număr de 74 de clădiri au fost aprobate de autorităţile egiptene pe 2 aprilie.

Christian Solidarity Worldwide (CSW) a salutat această măsură însă a avertizat că Legea Construcţiei de Biserici este discriminatorie, pentru că cerinţele acesteia nu se aplică şi moscheelor sau clădirilor ce aparţin altor religii, cum ar fi Ahmadi, Bahai sau cele ale musulmanilor şiiţi.

În unele cazuri, legalizarea statutului bisericilor este condiţionată de îndeplinirea unor cerinţe legate de construcţia propriu-zisă, asigurarea sănătăţii şi securităţii şi plata unor taxe locale.

Obţinerea unei autorizaţii continuă să rămână o provocare pentru creştinii egipteni, există aproximativ 4.000 de solicitări de autorizare care încă aşteaptă răspuns.

CSW avertizează asupra faptului că unele biserici sunt hărţuite de către musulmanii ostili, chiar şi după ce primesc autorizaţia de a renova sau construi o nouă clădire.

În astfel de cazuri, bisericile îşi pot continua planurile doar dacă sunt de acord cu unele modificări, precum înlăturarea unor clopote sau turnuri, în cadrul unor „reuniuni de reconciliere”.

În ciuda tuturor acestor neajunsuri, CSW spune că situaţia creştinilor din Egypt s-a îmbunătățit substanţial de când preşedintele Sisi a venit la putere on 2013.

Sursa: Christian Today

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.