REPLICA directorului general OMS pentru TRUMP: „Ne concentrăm să stopăm pandemia și să salvăm vieți”

Tedros Adhanom Ghebreyesus dă replică după ce președintele SUA a anunțat că va înceta să finanțeze Organizația Mondială a Sănătății. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Thedros Adhanom, a apărat activitatea organizației ONU, după ce președintele SUA, Donald Trump, l-a acuzat de „rea intenție și acoperirea datelor cu privire la propagarea COVID-19” și a promis că Washingtonul va renunța să mai contribuie cu fonduri pentru funcționarea organizației.

În prezentarea strategiei actualizate a OMS, pentru a minimaliza propagarea acestui micro organism, responsabilul a publicat pe contul de Twitter că: „nu e timp de pierdut” și că această organizare se va concentra pe evoluarea în „salvarea de vieți și stoparea COVID-19.”

Adhanom a scris că una dintre „principalele” învățături dobândie despre această pandemie e că, „cu cât detectăm, izolăm și ținem toate cazurile sub control, cu atât mai greu va fi ca virusul să se răspândească”, un principiu care „va salva vieți și va diminua impactul economic al pandemiei.”

Chiar în aceași zi, Adhanom a declarat într-o conferință de presă că regretă decizia lui Trump de a opri finanțarea, semnalând că OMS studiază posibilul impact și „va încerca să umple orice gol împreună cu partenerii”.

Deasemenea, oficialul a precizat că în aceste timpuri lumea trebuie să se unească în lupta comună împotriva „periculosului dușman”, pandemia.

„SUA au fost un prieten de lungă durată și generos al OMS și sperăm că va continuă să fie așa”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

Donald Trump a anunțat că SUA nu va mai finanța OMS, aceste declarații provocând critici din partea mai multor țări.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, Zhao Lijian, a scos în evidență că această decizie „trezește serioase îngrijorări” la Beijing, pentru că lupta împotriva virusului traversează „un moment critic”, iar această decizie de la Washington „subminează cooperarea internațională” în acest context.

Purtătorul de cuvânt a insistat ca SUA să-și îndeplinească responsabilitățile și obligatile și să susțină acțiunea contra pandemiei, alături de OMS.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de interne din Marea Britanie, a refuzat să evalueze decizia lui Trump, scoțând în evidență că țara lui „nu plănuiește să oprească finanțarea către OMS”, recunoscând importantul rol al acestei organizații internaționale, ca un răspuns în coordonarea sănătății.

Deși reprezentantul lui Boris Johnson a semnalat că Londra dorește ca OMS să învețe lecții despre cum să îmbunătățească răspunsul către urgențele sanitare mondiale, atenționează că noul „CORONAVIRUS este o provocare globală” și reiese că „e esențial ca țările să colaboreze pentru a gestiona această amenințare”.

La rândul său, fostul președinte al Boliviei, Evo Morales a replicat că „e clar că SUA nu face diferența între cultură și viață, dar nici nu respectă tratatele drepturilor umane și încurajează cheltuieli militare de peste 600 de miliarde de dolari pe an”.

SUA este finanțatorul principal al Organizației Mondiale a Sănătății, contribuția anuală fiind de 400 de milioane din cele 6 miliarde de dolari din total al instituției.

Traducere de Monica Frisan

SURSA | Actualidad.rt.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.