Sărbători Nedorite

Suntem în mijlocul Săptămânii Mari și sărbătorile Pascale ne bat la ușă într-un context unic, în care legea ne ține izolați în casele noastre din cauza acestui virus care încă face ravagii în noi și printre noi.

Suntem o Țară creștină și plină de tradiții și de obiceiuri, iar la sărbătorile Pascale ne place să ne implicăm activ, în mod special, purtând o lumânare în noaptea învierii ca orice creștin de rând. Doar că anul acesta cu greu va ajunge „lumina sfântă” de la Ierusalim în mâinile noastre și mersul la Biserică nu pare a fi o opțiune tocmai potrivită. Cred că va trebui să ne mulțumim cu alte tradiții cum ar fi ouăle vopsite, mâncărurile cele mai bune și șederea în casă privind la TV. Poate acum mai mult ca niciodată ar fi fost necesar o emisiune a lui Dan Negru, nu doar în noaptea de Revelion, o slujbă online. Trebuie să recunoaștem că aceste sărbători sunt niște sărbători nedorite din cauza modului în care suntem nevoiți să celebrăm aceste sărbători. Însă acest timp, poate fi un timp de verificare și de cercetare, în care să ne întrebăm pe bună dreptate, „dacă Dumnezeu dorește să celebrăm în acest fel aceste sărbători, de ce a îngăduit să nu putem face asta?”

Așa cum am învățat cu toții, Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu și prin Biblie Dumnezeu ne vorbește și nouă astăzi. Citind săptămâna aceasta din Biblia Ortodoxă, am observat în cartea profetului Isaia că nici Dumnezeu nu își dorește anumite sărbători în care chiar El este celebrat.

Isaia 1:13-14 (Traducerea Ortodoxă):
„Nu mai aduceți daruri zadarnice! Tămâierile Îmi sunt dezgustătoare; lunile noi, zilele de odihnă și adunările de la sărbători nu le mai pot suferi. Însăși prăznuirea voastră e nelegiuire! Urăsc lunile noi și sărbătorile voastre sunt pentru Mine o povară. Ajunge!”

Dumnezeu transmite poporului Său că este scârbit și dezgustat de sărbătorile lor încât a ajuns să urască aceste sărbători și să le vadă ca pe o povară. Ba mai mult, nici măcar rugăciunile nu a mai dorit să le asculte:

Isaia 1:15 (a)
„Când ridicați mâinile voastre către Mine, Eu Îmi întorc ochii aiurea, și când înmulțiți rugăciunile voastre, nu le ascult.”

Ce a putut să determine această dezamăgire cruntă a Dumnezeului Creator încât să nu mai dorească sărbători celebrate în cinstea Numelui Său și să nu le mai asculte rugăciunile?

Răspunsul îl găsim scris în versetul 16: „Nu mai faceți rău înaintea ochilor Mei. Încetați odată!”

Faptele rele, păcatele, acțiunile necuviincioase, mândria, minciuna, înjurătura, etc, trebuie să înceteze, trebuie să dispară. Dumnezeu dorește ca aceste aspecte să fie înlocuite cu:

Isaia 1:17
„Învățați să faceți binele, căutați dreptatea, ajutați pe cel apăsat, faceți dreptate orfanului, apărați pe văduvă!”

Ceea ce dorește Dumnezeu să transmită poporului Său este că nu îi place să vadă nelegiuirea, păcatul amestecat cu sărbătorile. Acesta este motivul pentru care detestă aceste sărbători. Întrebarea este dacă nu cumva de-a lungul anilor, sărbătorile și nelegiuirea au fost amestecate? Nu susțin faptul că din cauza aceasta Dumnezeu a hotărât să existe acest virus, dar totodată trebuie să recunosc că Dumnezeu a îngăduit acest lucru și un motiv printre multe altele, poate fi și acesta.

Dragul meu cititor, decât o sărbătoare amestecată cu fapte rele mai bine o schimbare, o transformare, o pocăință de păcatele pe care le-ai făcut, o părere de rău cu privire la modul tău de trăire în fața unui Dumnezeu Sfânt. Iar apoi te îndemn să trăiești o viață de credință și sfințenie. Nu este păcat că nu participi în acest an la noaptea învierii și să nu aprinzi o lumânare și nici măcar că nu participi la slujba religioasă, dar este păcat să continui în aceeași stare și făcând mereu aceleași fapte și acțiuni nepotrivite înaintea Dumnezeului Sfânt!

Te îndemn cu tot dragul să sărbătorești această sărbătoare așa cum îi place lui Dumnezeu, prin pocăință și îndreptarea vieții după voia Lui.

1 Tesaloniceni 4:3-5
„Căci voia lui Dumnezeu aceasta este: sfințirea voastră; să vă feriți de desfrânare, ca să știe fiecare dintre voi să-și stăpânească vasul său în sfințenie și cinste, nu în patima poftei cum fac neamurile, care nu cunosc pe Dumnezeu.”

Ps: Știu că unele culte nu țin tradiții și obiceiuri și alte culte nu țin sărbători deloc,  dar această postare nu este pentru voi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.