O mamă creștină a fost eliberată după ce a fost închisă pentru că a refuzat să-și trimită copiii la școlile guvernamentale

Avocații libertății religioase sunt în sărbătoare după ce autoritățile cubaneze au decis să elibereze o mamă creștină din închisoare.

Expósito Leyva a fost încarcerată împreună cu soțul ei, pastorul Ramon Rigal în aprilie anul trecut, după ce au refuzat să-și trimită copiii la o școală guvernată.

Potrivit Comisiei americane pentru libertatea religioasă internațională, cuplul a optat pentru a-și educa singuri copiii, acasă (homeschooling), pentru a evita ca aceștia să fie îndoctrinați cu ideologii socialiste și ateiste.

Ulterior ei au fost acuzați de „fapte împotriva dezvoltării normale a unor minori”, trimiși în judecată și închiși în cele din urmă, petrecând 11 luni după gratii.

„Chiar dacă suntem mulțumitori pentru eliberarea lui Expósito și suntem deosebit de ușurați de faptul că poate să-și reîntâlnească copiii, totuși, suntem de părere că nu ar fi trebuit să fie închisă. Acuzațiile aduse împotriva ei și a soțului ei fac parte din hărțuirea, discriminarea și detenția arbitrară a guvernului cubanez asupra persoanelor care încearcă pur și simplu să își exprime religia”, a declarat comisarul USCIRF și avocata pentru drepturile civile Anurima Bhargava într-un interviu.

Tot ea a declarat pentru CBN News că speră ca eliberarea lui Expósito „indică ceva pozitiv” în ceea ce privește guvernul cubanez, recunoscând că ruperea legăturii unui copil de unul dintre părinti, pentru faptul că aceștia au decis să-și educe personal copilul, nu este ceva care să fie în concordanță cu libertatea religioasă.“

Bhargava speră că autoritățile vor începe să vadă importanța vitală „a drepturilor oamenilor de a-și exprima credințele în modul în care ei și familiile lor cred că este important pentru ei.”

Tot comisarul USCIRF a cerut autorităților cubaneze să îl elibereze și pe  sotul lui Expósito, pastorul Rigal, care  se confruntă cu grave probleme de sănătate, acesta are de executat încă un an de detenție.

„Este o prioritate acum, deoarece vedem că multe persoane din închisorile cubaneze, și nu numai sunt un focar de infectare cu noul coronavirus – COVID-19″, a adăugat ea.

Un raport din 2018 privind libertatea religioasă lansat de Ambasada SUA la Cuba, a dezvăluit că guvernul cubanez este cunoscut că emite „amenințări, restricții de călătorie internaționale și interne, detenții și violență împotriva unor lideri religioși și adepții lor și că restricționează prizonierilor drepturile la libertatea de a-și exprimă religia ”.

Mass-media și liderii religioși au declarat că guvernul continuă să hărțuiască sau să rețină membrii grupurilor religioase care cer libertate de a-și exprima credințele și orientarea politică.

Ambasada a menționat că guvernul SUA este în contact regulat cu grupurile religioase și a solicitat în continuare guvernului să respecte libertățile fundamentale ale cetățenilor săi, inclusiv libertatea religioasă.

SURSA | ChristianHeadlines

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.