Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz au semnat un acord pentru a forma un guvern de unitate naţională în Israel

Prim-Ministrul în funcţie al Israelului Benjamin Netanyahu şi rivalul său politic Benny Gantz au ajuns la un acord privind o împărţire istorică a puterii în Israel, care se  găsește de o perioadă lungă într-un impas electoral.

Conform termenilor acordului, care a fost finalizat luni seara, Netanyahu va rămâne în funcţia de Prim-Ministru pentru următorul an şi jumătate, iar Gantz îi va succede în oficiu începând cu octombrie 2021.

Conform Times of Israel, acordul va împărţi guvernarea în două părţi: o perioadă de 6 luni considerată a fi „de urgenţă”, pentru a pregăti guvernul în lupta cu pandemia de Covid-19, urmată de o perioadă mai lungă „de unitate”.

Cu trei runde de alegeri organizate într-o perioadă de mai puţin de 1 an, Israelul s-a zbătut într-o situaţie de paralizie politică. În aprilie 2019, balanta votului a înclinat uşor înspre partidul Likud al lui Netanyahu, acesta primind cu doar 15.000 mai multe voturi decât rivalul său. În ciuda faptului că a fost câştigătorul acestor alegeri, Netanyahu nu a reuşit să formeze o majoritate cu care să guverneze şi a fost organizată o nouă rundă de alegeri în septembrie 2019, la care partidul „Albastru şi Alb” al lui Gantz a fost declarat câştigător cu un plus de 38.000 de voturi. Nici Gantz nu a reuşit să formeze o majoritate.

Cetăţenii israelieni au fost chemaţi pentru a treia oară la alegeri, pe 2 martie 2020, care s-au încheiat cu o nouă victorie la limită pentru Netanyahu. Nici de data asta nu s-a ajuns la un acord care să ducă la formarea unei majorităţi în Knesset, parlamentul din Israel.

Cu apeluri tot mai ferme de a se evita o nouă rundă de alegeri şi în mijlocul pandemiei de coronavirus, acest acord încheiat între cei doi lideri vine ca o mare uşurare pentru mulţi cetăţeni israelieni, obosiți de intensitatea luptei politice.

„Am promis cetăţenilor Israelului un guvern de urgenţă naţională care va lua măsuri ca să salveze vieţile şi mijloacele de trai ale oamenilor,” a scris Netanyahu pe Twitter, iar Gantz a adăugat: „Am evitat o a patra rundă de alegeri. Vom apăra democraţia. Vom lupta cu coronavirusul şi vom avea grijă de toţi cetăţenii Israelului.”

Ministerul sănătăţii din Israel a confirmat 13.700 de cazuri de Covid-19 şi 177 de decese.

Pe perioada în care Netanyahu va rămâne în funcţia de Prim-Ministru, Gantz va îndeplini rolul de Prim-Ministru adjunct şi Ministru al Apărării până la momentul în care va prelua puterea în toamna anului viitor.

Sursa: Christian Headlines

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.