30 de zile 2020 | Ziua #4: Nubienii din Egipt și Sudan

Abu Ali a crescut ca un musulman tradițional într-un sat nubian la sud de Aswan, Egipt. Crescând, a început să descopere sufismul – o formă mistică a islamului în care musulmanii urmăresc înțelegerea mai profundă a iubirii și a adevărului divin, prin experiența personală și directă cu dumnezeu.

Abu Ali petrecea ore întregi de meditație zilnică, tânjind după o viziune a lui Dumnezeu. În orice caz, dezamăgirea legată de sufism, împreună cu expunerea la Evanghelie, l-au adus în cele din urmă la Isus.

Nubienii se află printre cele mai vechi civilizații pe care le cunoaștem. Până în secolul al VI-lea după Hristos, ei înființaseră trei regate în Valea Nilului. Toate aceste trei regate au îmbrățișat creștinismul, formând cele mai vechi Biserici africane. Răspândirea islamului în secolul al XIII-lea a dus treptat la dispariția creștinilor, iar astăzi au mai rămas numai foarte puțini creștini nubieni.

Din cele două milioane de nubieni, 99 % sunt adepții islamului sunit. Cu toate acestea, mulți oameni, ca și Abu Ali, sunt atrași de sufism, în încercarea lor de a-L experimenta tot mai mult pe Dumnezeu. Unele dintre conceptele sufiste îi fac mai receptivi la Evanghelie.

Șomajul ridicat, parțial din cauza construcției barajului înalt Aswan (finalizat în anul 1970 și inaugurat în anul următor), a făcut ca mii de nubieni să plece la muncă în Statele Golfului Persic și în Arabia Saudită, ca să le poată asigura traiul familiilor lor de acasă. În locurile unde muncesc, mulți au intrat sub influența islamului conservativ Wahhabi. Această influență a produs schimbări în practica religioasă, în comportamentul și în îmbrăcămintea lor, pe care le-au adus și în patria lor, creând astfel și mai multă opoziție față de creștinism.

Cum să ne rugăm:

  1. Roagă-te din Fapte 22:14-15 pentru nubieni, ca să se întoarcă la credința lor veche și să formeze biserici noi.
  2. Roagă-te pentru acei nubieni care se află sub influență sufistă sau wahhabistă – ca să aibă o întâlnire autentică cu Isus.
  3. Roagă-te pentru numărul tot mai mare de creștini care s-au dus să împărtășească Evanghelia printre nubieni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.