Toma s-a redresat! Tu?

Când a venit la ucenici, duminică seara, Toma nu era cu ei. Întârzierea aceasta l-a costat mult. Pe de-o parte constatăm că Domnul Isus nu aşteaptă după cei întârziaţi, indiferent cine sunt şi care ar fi motivele întârzierii lor. El discută cu cei prezenţi, Se descoperă celor prezenţi, dă pace şi har celor prezenţi. De altă parte, nu putem ignora faptul că fraţii de credinţă sunt foarte „interesanţi”. Dacă cei prezenţi, colegii lui, îi vor vorbi cu bucurie şi cu iubire despre frumoasa lor experienţă, de-a lungul timpului alţii îi vor acuza, blama şi eticheta.

Pentru a nu intra în nicio dispută, vreau să vă spun că sunt de acord: Toma a fost necredincios. Numai că de dragul adevărului trebuie să precizez că Toma nu a fost necredincios în toate domeniile vieţii. El credea scrierile Vechiului Testament, credea în naşterea lui Cristos, în viaţa Lui fără păcat, în minunile făcute, în cuvintele spuse, în suferinţele Lui şi în moartea Lui. La momentul pe care l-am luat în discuţie, Toma nu credea în învierea lui Isus. Spuneam şi reafirm că Toma a fost în necredinţă, ceea ce a fost rău, dar a avut foarte multe părţi bune. El şi-a recunoscut şi a mărturisit necredinţa, a rămas cu ucenicii care credeau, iar când Domnul I s-a descoperit nu a mai avut nevoie de nimic altceva. Toma crede, Îl declară Domn şi Dumnezeu al vieţii lui şi va trăi conform acestei declaraţii publice toată viaţa.

Chiar dacă ne-am făcut un obicei să spunem că suntem în duminica lui Toma, ştim bine că nu este vorba despre el, ci despre noi. Astăzi, întrebările nu trebuie ridicate în dreptul lui, ci în dreptul nostru. Suntem credincioşi sau nu? Credem din toată inima că Domnul Isus a înviat din morţi? Am mărturisit public aceasta? Din momentul mărturisirii, am trăit conform declaraţiei noastre? Am demonstrat tuturor celor care ne ştiu că Stăpânul vieţii noastre este Dumnezeu? Dacă îl condamnăm pe Toma pentru că a stat în necredinţă o săptămână, ce ar trebui să spunem despre cei care rămân în necredinţă zeci de ani?

Dragul meu, sper din toată inima că eşti unul din ucenicii Domnului Isus care crede tot ce este scris despre Mântuitorul în Sfintele Scripturi. Dacă aceasta este realitatea, continuă să trăieşti prin credinţă şi să-ţi mărturiseşti credinţa. În puterea Duhului Sfânt, cu harul şi cu înţelepciunea primită de la Tatăl, ajută pe câţi mai mulţi să creadă în învierea Domnului Isus şi să Îl mărturisească drept Stăpân al vieţii lor.

În cazul în care încă ai îndoieli şi eşti în necredinţă, nu mai rămâne acolo. Nu te avantajează nici pe tine nici pe cei din jurul tău. Dacă nu ai făcut-o, spune-i cu sinceritate Domnului şi fraţilor starea inimii tale. Apoi, la fel ca Toma, acceptă modul în care a decis să îţi vorbească. Acceptă că lângă multele dovezi biblice şi istorice, experienţa lui Toma este o altă metodă prin care Dumnezeu îţi spune că Isus a înviat, că este viu şi că merită slujit veşnic. Fă din ziua aceasta, acea zi specială când treci de la necredinţă la credinţă. O schimbare şi o mărturisire similară cu a lui Toma, vor schimba cursul vieţii tale şi îţi vor asigura locul lângă Cel viu.

Mai ţii minte ce spuneam la început? Că Domnul Isus nu aşteaptă după întârziaţi? Să ştii că este adevărat şi astăzi. În jurul nostru sunt mulţi oameni care au aflat de Domnul Isus Cristos, ştiu despre Împărăţie, ştiu despre pocăinţă, despre credinţă, botez şi altele. Din mărturisirea lor, unii cred că trebuie să se împace cu Dumnezeu şi sunt de acord cu Calea Lui. Numai că pe diferite motive, au decis ca împăcarea cu Domnul, intrarea în starea de credinţă să aibă loc mai târziu. Ştiu şi eu proverbul: „ mai bine mai târziu decât niciodată”, dar ştiu foarte bine şi ce spune Biblia.

Apostolul Pavel atrage atenţia că cei care lasă împăcarea cu Domnul, intrarea în starea de credinţă pentru mai târziu, s-ar putea să nu o mai prindă niciodată. Conştient de mărimea şi de veşnicia pericolului, te îndemn încă o dată, fă din duminica aceasta, duminica ta. Abandonează necredinţa, îmbrățișează credinţa în înviere şi lucrează în baza acestei credinţe tot restul vieţii.

Cristos este viu
Crede, iubeşte-L şi mărturiseşte-L!

Viorel Iuga,
Președintele Uniunii Baptiste din România
Președintele Alianței Evanghelice din România 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.