30 de zile 2020 | Ziua #5: Wahhabismul

Wahhabismul este o mișcare conservatoare în ramura sunită a islamului. Mișcarea s-a dezvoltat în secolul al XVIII-lea în Arabia Saudită sub îndrumarea unui teolog numit Mohamed ibn Abd al-Wahhab.

Această teologie presupune o revenire la forma pură sau fundamentalistă a islamului. Este vorba de o formă strictă a religiei, care interzice alcoolul, muzica, tutunul și orice formă de misticism. Wahhabismul impune, de asemenea, și practici precum rugăciunea rituală și separarea bărbaților de femei.

Wahhabi (care se consideră ca fiind ei înșiși singurii musulmani adevărați care merită să se numească musulmani) sunt adesea confundați cu Salafii, o mișcare similară, cu rădăcini diferite. Cu toate acestea, majoritatea suniților și a musulmanilor shia din întreaga lume denunță wahhabismul ca fiind o sectă extremistă, chiar dacă aceasta pare să aibă o anumită influență.

Această influență a fost câștigată în mare măsură pentru că mișcarea a fost asociată mult timp cu familia regală saudită. Aceasta se folosea de wahhabism ca un mijloc de unire a triburilor care au format mai târziu primul stat saudit în secolul al XVIII-lea. Ei continuă să finanțeze cu generozitate construcția de moschei, învățătura și propaganda pe tot globul, pentru cei care răspândesc mișcarea.

Wahhabismul este cunoscut pentru forma intolerantă și agresivă a islamului și a fost acuzat de legături cu organizațiile teroriste din lume. Cu toate acestea, unii observatori susțin că de vină pentru acțiunile violente este ideologia politică, și nu cea religioasă.

Cum să ne rugăm:

  1. Wahhabi sunt foarte influenți și plini de resurse, făcând ca mișcarea lor să pară mult mai mare decât este de fapt. Roagă-te pentru musulmanii care trăiesc forțați sub povara wahhabismului.
  2. Wahhabi evită orice asociere cu cei ce nu sunt wahhabi, făcând astfel foarte dificil să construiești relații cu ei. Roagă-te ca Dumnezeu să le vorbească prin vise și viziuni și să deschidă oportunități pentru ei ca să întâlnească credincioși, ucenici ai lui Hristos.
  3. Wahhabi sunt și ei incluși în promisiunile lui Dumnezeu pentru copiii lui Avraam, despre care scrie Pavel în Galateni 3. Roagă-te ca ei să intre în moștenirea lor ca și copii ai lui Dumnezeu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.