FRANȚA: Roboți umanoizi în prima linie în lupta contra COVID-19

De la începutul lunii aprilie, secția de reanimare a spitalului Pitié-Salpêtrière din Paris testează utilizarea roboților umanoizi pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

„Dacă roboții pot fi un sprijin pentru echipele de asistență medicală în cazurile de pandemie, utilizarea lor va trebui să fie însoțită de anumite condiții etice”, a declarat specialistul Laurence Devillers, profesor de inteligență artificială la Sorbona.

Serviciul de reanimare de la spitalul Pitié-Salpêtrière a testat utilizarea robotului „Pepper” pentru a permite rudelor să-și viziteze „virtual” rudele bolnave, păstrând astfel o legătură cu aceștia.

Este o idee bună folosirea roboților de teleprezență în spital, astfel pacienții pot fi vizitați de către rude chiar de acasă, respectând totodată izolarea la domiciliu. Există prețuri diferite, capacități diferite. Un robot aduce avantaje în comparație cu teleconferințele online: autonomia mișcării, legătura cu mai multe persoane din încăpere, vedere din mai multe unghiuri, robotul se poate mișca în jurul camerei, își poate adapta înălțimea în funcție de persoană cu care vrea să interacționeze. Pentru aceasta, este important să se creeze un contact vizual. Acest lucru este complicat atunci când pacientul este în pat, culcat.

Experiența de la spitalul Salpêtrière a fost promptă: robotul umanoid „Pepper” are înălțimea de 1m20, are mai multe capacități decât un robot de teleprezență. Cu toate acestea, înălțimea capului său nu se reglează. Repartizarea diferitelor tipuri de roboți alocați unor sarcini specifice spitalului este utilă. Nu-i vor înlocui pe oameni dar vor fi un ajutor enorm pentru asistenții medicali, medici și, de ce nu, pentru familii, așa cum se vede în exemplul spitalului de la Paris. Însă, cum e de așteptat, apar întrebări etice legate atât de natură și utilizare, cât și de securitatea și confidențialitatea datelor. Unii oameni au fost șocați să-și vadă apropiații suferind, fără să poată face ceva pentru a-i ajuta.

La Wuhan, la începutul lunii martie, autoritățile chineze au deschis un serviciu spitalicesc complet robotizat, este o soluție durabilă dată fiind contagiozitatea acestui virus?

Este o soluție de criză pentru a încerca limitarea răspândirii virusului, protejând angajații din domeniul sănătății. În acest serviciu robotizat din Wuhan, roboții livrează hrană și medicamente pacienților și pot lua câteva măsurători esențiale, precum temperatura.

SURSA | LaVie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.