Meditația Zilei cu Sorin Cigher – Ziua #51: Soluția, dintr-un loc neașteptat

‘Assuerus, Haman and Esther’, 1660. From the Pushkin Museum of Fine Art, Moscow. (Photo by Art Media/Print Collector/Getty Images)

Estera 2:1-23

Estera a fost o fată orfană, înfiată de un verișor de-al ei, fără nicio șansă de lansare în societate. Era condamnată să fie o sclavă, să fie menajera oamenilor bogați, să poarte epitetul unei persoane marginalizate. A fost adusă pentru preselectia unui portofoliu foarte important: să fie împărăteasă. Regele era în căutarea unei regine, după falimentul cu fosta soție. Locul gol al acestei poziții trebuia ocupat de cineva care intra în grația regelui. Această tânără fată a fost printre multele candidate, dar nimeni nu s-a așteptat ca ea, fata fără niciun viitor să fie selectată și să ajungă pe cea mai înaltă poziție a societății. Imperiul era mare, resposabilitatea era pe măsură. Nimeni nu s-a gândit de ce această fată trebuia să ajungă sus, într-o poziție publică.

Estera este regină! În plină stare de urgență, poporul evreu, marginalizat și exilat, a trăit cea mai mare temere, și panica s-a instalat între ei. Niște cârcotași le-au pus gând rău evreilor. Nu îi suportau. A fost unul care, deranjat de nesupunerea lor și de lipsa de respect, a inventat o lege care să îi extermine, rapid, pe toți. Acest om avea o influență la rege. A reușit să dețină decretul prezintețial de exterminare a tuturor evreilor! S-a stabilit și data care avea să îndolieze comunitatea evreiască!

Estera nu a uitat de originile ei; a intervenit într-un mod subtil la rege, a fost descoperit inițiatorul legii și demascat public. Estera a invitat comunitatea (și s-a alăturat ei) la trei zile de post. O regină se unește cu poporul în post pentru salvarea țării! Ce dovadă de umilință din partea unui conducător de mare valoare, să recunoască sursa rezolvării problemelor, doar dintr-o singură direcție!

Cel care a fost demascat și-a primit pedeapsa, iar cel care a instruit-o pe Estera, verișorul ei, a devenit prim-ministru. Evreii au fost salvați, bucuria a fost mare în poporul evreu (și este, salvarea fiind celebrată și azi), groaza i-a cuprins pe toți neevreii și unii s-au făcut evrei din interes, doar ca să scape de răzbunarea lor! Lucrurile și-au schimbat  direcția așa de repede, cum nu s-a așteptat nimeni.

O fată fără nicio perspectivă este aleasă în cea mai înaltă poziție. Un om care stătea la poarta regelui a ajuns să preia o funcție demnă de invidiat. Un fost politician, care și-a demonstrat un caracter slab, a pierit pe limba lui: a căzut în proverbiala groapă săpată pentru altul.. (nu era groapă, era altceva). Jalea și descurajarea au fost înlocuite cu bucurie și veselie! Decretul a fost schimbat, la fel de repede precum a fost dat! Într-o vreme așa de scurtă, toate s-au schimbat și istoria consemnează aceste eveniment ca un răspuns la postul comun al unui popor unit!

Ce poate face un popor unit la rugăciune, post, credincioșie, dependență de Dumnezeu! Umanitatea are nevoie, mai mult ca niciodată, de o îngenunchere benevolă în fața Creatorului, ca să nu fie îngenunchiată de circumstanțe!  Vom fi martorii unor intevenții divine, dacă vom lua în serios suveranitatea Dumnezeului nostru!

Cigher Sorin,
04 mai 2020  
Pastorul Bisericii Baptiste Sion din Sibiu 

2 Comentarii

  1. Emanuel 4 mai 2020
  2. Rodica Sch. 5 mai 2020

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.