„ROMÂNIA te IUBESC” – Convoiul umanitar întâmpinat de basarabeni în costume naționale la vama Leușeni! (FOTO / VIDEO)

Zeci de oameni din Chişinău şi Ialoveni au venit dis de dimineaţă în punctul vamal Leuşeni pentru a întâmpina convoiul de ajutor umanitar. Basarabeni îmbrăcaţi în costume populare şi cu drapele în mâini au transformat trecerea frontierei a ajutorului umanitar într-un adevărat manifest. Coloana oficială a fost întâmpinată cu pancarte de bun venit, cu tricolorul flunturând și cântece patriotice. Vedeți aici momentul emoționant de la Vama Leușeni într-un reportaj marca TVR MOLDOVA AICI!

Intrarea convoiului în oraș a fost un moment la fel de emoționant atât pentru localnici, cât și pentru autorități. Coloana din România a fost întâmpinată cu ropote de aplauze. Oamenii copleșiți și entuziasmați au venit în număr mare să salute convoiul umanitar din România. Poliţiştii, însă, au făcut un cordon şi nu le-au permis să se apropie de oficialii români pentru a le mulţumi. Rezistența forțelor de ordine a trezit repulsie, iar în semn de protest basarabenii şi-au manifestat recunoştinţa cântând. Vedeți întâlnirea convoiului umanitar la Chișinău într-un reportaj emoționant marca TVR Moldova VIDEO AICI!

Mesajul autorităţilor de pe ambele maluri ale Prutului a fost, însă, acelaşi: putem învinge pandemia doar împreună dând dovadă de încredere şi speranţă.

Premierul Ion Chicu a fost întâmpinat cu ostilitate de câţiva dintre participanţii la ceremonie.

„În aceste 2 luni e prima dată când particip la o misiune de acest gen, deşi noi am beneficiat de mai mult suport din partea mai multor ţări. Astăzi e prima dată când vin, întâlnesc şi mă închin pentru un asemena suport enorm oferit de fraţi pentru fraţi. Vă mulţumesc din inimă!”, a spus Ion Chicu.

Ministrul Sănătăţii de la Chişinău a mărturisit că e profund emoţionată de ajutorul frăţesc din partea României.

„Priveam şirul camioanelor care se îndreptau din România spre Republica Moldova şi mă compleşeau emoţiile, emoţii de profund respect şi recunonştinţă pentru că acest gest de ajutor vine în clipe grele”, a declarat VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Ministrul sănătăţii din România spune că ajutorul oferit Republicii Moldova este consistent.

„Un ajutor care constă în medicamente – dublu cantităţii necesare pacienţilor internaţi acum în RM, 1200 de cutii de prachinil, 1600 de cutii de caletra, 500 de mii de măştii FFP 2,25 de mii de combinezoane, 5 mii de ochelari, 5 mii de viziere, avem 10 izolete şi 40 de mii de litri de alcool sanitar, 25 de mii de litri de biocid”, a declarat NELU TĂTARU, ministrul Sănătăţii, România.

„Din experienţa acestei pandemii putem învăţa un lucru foarte important care trece dincolo de globalizare şi relaţii externe: că fraţii sunt cei mai apropiaţi! Că fraternitatea, legătura de limbă şi de sânge, sunt atât de importante încât niciunii nu trebuie să fim indiferenţi faţă de ceilalţi”, a precizat MARCEL VELA, ministrul Afacerilor Interne, România.

„Sper ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să aprecieze acest ajutor indiferent de apartenenţele lor doctrinale politice Un lucru e clar şi cert pentru toţi, România a fost este şi va fi mereu altărui de Republica Moldova, de oamenii săi şi mereu va sări în najutor de câte ori va fi nevoie”, a spus ANA GUŢU, secretar de stat, Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova.

Materialele sanitare şi medicamentele oferite de Guvernul României au o valoare de 3,5 milioane de euro, ajutorul fiind aprobat pe 30 aprilie. În acea zi, în Republica Moldova au ajuns şi lucrătorii medicali din România care dau o mână de ajutor specialiştilor basarabeni în spitalele din Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Vedeți întreaga ceremonia publică de prezentare a asistenței umanitare acordate de România AICI.

Sursa Video: Guvernul Republicii Moldova

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.