30 de zile 2020 | Ziua #17: Musulmanii progresiști

Tariq a crescut într-o familie musulmană religioasă, fiind prezent regulat la moschee cu familia sa într-o comunitate musulmană tradițională.

Tariq a început însă să conteste acele tradiții pe măsură ce a crescut. Implicat într-o afacere globală cu un grup divers de prieteni, Tariq a început să pună la îndoială relevanța unor convingeri islamice pentru preocupările sale moderne. Familia lui Tariq se temea că va respinge credința pe care a primit-o încă de mic. Însă Tariq nu a vrut să înceteze să fie musulman – a vrut doar să găsească o modalitate de a fi un musulman al secolulului XXI.

Mișcările progresiste din Islam, numite uneori Modernismul Islamic, se confruntă cu provocarea interpretării religiei, fondată în Arabia secolului al VII-lea, pentru o comunitate globală, contemporană. Această mișcare a început să se răspândească în secolul al XIX-lea, într-o perioadă de schimbare rapidă, având în vedere colonizarea și ascensiunea civilizației occidentale, care a afectat lumea musulmană în multe feluri.

Musulmanii progresiști nu încearcă să-și înlăture credința din viața lor publică – încearcă să o aplice în cultura contemporană, în special în ceea ce privește valorile moderne legate de femei, persoanele LGBTQ și drepturile omului. Ei candidează în funcții publice din poziții care se focalizează pe egalitate sau formează organizații precum Inițiativa Moscheea Inclusivă  începută la Londra, Marea Britanie sau grupul global Musulmani pentru Valorile Progresiste.

Musulmanii mai conservatori se opun adesea musulmanilor progreșiști oriunde s-ar afla. Unii musulmani progresiști se întâlnesc doar în privat sau în mediul online pentru a discuta despre credințele lor, de teama dezaprobării comunității sau a familiei lor.

Cum să ne rugăm:

  1. Matei 7: 7-10 spune: „Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi…” Rugați-vă pentru musulmanii care pun întrebări și caută răspunsuri despre credință în lumea modernă.
  2. Rugați-vă pentru musulmanii care au probleme din cauza schimbărilor rapide în comunitățile lor și în lume, pentru a găsi pace în Cel care nu se schimbă niciodată. (Iacov 1:17).
  3. Rugați-vă pentru oportunități de a cunoaște musulmani progresiști și de a vorbi cu ei despre cum este să-L urmeze pe Isus în 2020.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.