ONU: António Guterres recunoaște „rolul crucial” al credinței și al liderilor religioși în perioadele de criză sanitară

„Știm din crizele anterioare din domeniul sănătății publice – cum ar fi HIV/SIDA, Ebola – că acțiunile liderilor religioși influențează valorile, atitudinile, comportamentele și acțiunile oamenilor. Și cu această influență vine responsabilitatea de a lucra împreună, de a lăsă deoparte diferențele și de a transpune valorile noastre comune în acțiune.”

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a făcut referire la liderii religioși și la „rolul lor crucial” în promovarea solidarității în perioadele de criză de sănătate.

Și alți reprezentanți recunoscut rolul important al credinței în perioadele de criză.

Într-o videoconferință despre rolul liderilor religioși în a răspunde provocărilor Covid-19, el a spus că acțiunile lor au fost evidențiate și în crizele anterioare.

El le-a mulțumit mai întâi pentru tot sprijinul acordat în a răspunde imediat la apelul său pentru reducerea focarelor, adăugând că numai așa a fost posibil „să ne concentrăm asupra combaterii inamicului nostru comun, Covid-19”. În acest context, le-a cerut „să denunțe activ mesajele inexacte și dăunătoare și să încurajeze toate comunitățile să promoveze non-violența și să respingă xenofobia, rasismul și toate formele de intoleranță”.

Față de creșterea semnificativă și alarmantă a violenței împotriva femeilor, el le-a cerut liderilor religioși să „condamne categoric aceste acte” și „să sprijine principiile comune de parteneriat, egalitate, respect și compasiune”.

António Guterres le-a cerut apoi să lupte împotriva dezinformării prin intermediul rețelelor de comunicare.

Tijjani Muhammad Bande, președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, evidențiază și el rolul credinței și al liderilor religioși.

„Oferă servicii săracilor și dau speranță celor disperați. Credința are un loc unic în viața noastră, mai ales atunci când vine vorba de tratarea altora așa cum ne-am dori să fim tratați noi la rândul nostru. În perioade de mare anxietate, credința poate fi o sursă importantă de confort și reziliență comunitară.”

Miguel Angel Moratinos, Înaltul Reprezentant al Alianței Civilizațiilor, amintește că, în timp de criză, credința este adesea o „ancoră”.

„În crizele care au un impact asupra noastră, care ne schimbă viețile, când oamenii sunt disperați, credința este adesea ancorarea lor și locul în care apelează pentru confort și speranță. Aici intervine rolul liderilor religioși.”

SURSA | InfoChretienne

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.