Primul primar transgender din istoria Franţei

O femeie transgender din Franţa a câştigat alegerile dintr-o comună şi a devenit primul primar care face parte din acest grup din istoria ţării.

Consiliul local din Tilloy-lez-Marchiennes din nord-estul Franţei a ales-o sâmbătă pe Marie Cau pentru funcţia de primar.

În vârstă de 55 de ani, aceasta a a candidat cu o platformă electorală ce s-a bazat pe sustenabilitate ecologică şi pe sprijinirea economiei locale.

Într-o declaraţie pentru agenţia France Press, Cau a spus că ea „nu este activistă” şi că vrea să se axeze pe responsabilităţile ce îi vor reveni în noua funcţie.

„Oamenii nu m-au ales pentru că sunt sau nu transgender, m-au ales datorită programului pe care l-am propus”, a declarat Cau.  „Asta-i ceea ce e interesant: atunci când lucrurile devin normale nu vei fi discriminat.”

Ministrul egalităţii de gen din Franţa, Marlene Schiappa, a făcut o postare pe o reţea de socializare prin care şi-a declarat sprijinul pentru noul primar.

„Vizibilitatea persoanelor trans şi lupta împotriva transfobiei este dependentă de exercitarea responsabilităţilor politice şi publice. Felicitări Marie Cau!”

Rezidenţii din Tilloy-lez-Marchiennes – o comună cu mai puţin de 600 de locuitori situată în apropierea graniţei cu Belgia – au votat în alegerile locale în luna martie.

Aceştia au ales consilierii locali din lista formaţiunii „Decidem împreună”, printre care se afla şi Maria Cau. Sâmbăta trecută noul consiliu local a votat în unanimitate să o aleagă pe Cau în funcţia de primar.

Stephanie Nicot, cofondatoare a Asociaţiei Naţionale a Transgenderilor din Franţa, a declarat că alegerile au arătat că „cetăţenii noştri sunt din ce în ce mai progresişti,” şi au votat pentru „valoarea indivizilor, indiferent de identitatea lor de gen.”

Sursa: BBC

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.