Mana de luni: Strategii de angajare neconvenționale

de Rick Boxx

Respectata revistă de business, Wall Street Journal, a prezentat o poveste despre Compania Nehemiah, o întreprindere din Cincinnati, Ohio, Statele Unite, care are câteva practici interesante – și neobișnuite – de angajare. Aproximativ 80 la sută dintre angajații companiei au cazier judiciar!

În timp ce citeam articolul, am descoperit un lucru la care mă așteptam: fondatorii acestei afaceri sunt niște ucenici ai lui Isus Hristos, care au avut de gând să facă mai mult decât dezvoltarea unei companii profitabile. Viziunea lor a fost mult mai măreață. Ei au dorit să ajute mai de grabă la reconstruirea orașului, decât la creșterea propriei companii. Totuși ei au avut reușită la ambele capitole.

Compania fiind situată în interiorul orașului Cincinnati, proprietarii sunt implicați în reconstruirea vieților oamenilor care trăiesc acolo și care ar fi avut o oportunitate de reușită foarte mică. Pentru mulți condamnați, rata de recidivă – probabilitatea de a comite alte infracțiuni și de a se reîntoarce în închisoare – este foarte mare. Unul din motivele acestui fapt îl reprezintă incapacitatea acestora de a găsi slujbe rentabile. Proprietarii Întreprinderii Nehemiah au hotărât să răspundă acestei probleme prin oferirea de slujbe persoanelor care își doresc să primească o a doua șansă în viață, și vor să o ia de la început.

În mod interesant, calcularea și asumarea riscurilor pentru reconstruirea unui oraș își are rădăcinile în Biblie. De fapt, întreaga carte Neemia este povestea unui om vizionar care s-a supus îndrumării lui Dumnezeu și a îndeplinit misiunea aparent imposibilă de reconstruire a orașului Ierusalim. El cunoștea faptul că circumstanțele nu erau bune și că această sarcină nu era una ușoară, dar a fost hotărât – cu ajutorul lui Dumnezeu – să restaureze orașul aflat în ruine.

Probabil că fondatorii companiei din Cincinnati au strigat plângând  la fel ca Neemia atunci când a declarat: Vedeți starea nenorocită în care suntem! Ierusalimul este dărâmat și porțile sunt arse de foc. Veniți să zidim iarăși zidul Ierusalimului și să nu mai fim de ocară! (Neemia 2:17).

Citind mai departe aflăm că motivația din spatele acestui efort masiv a lui Neemia nu a fost faima sau profitul, ci pur și simplu reconstruirea “orașului lui David” care fusese devastat de atacuri in mai multe serii, în timp ce israeliții fuseseră luați în robie. În ciuda opoziției din partea multor defăimători, Neemia împreună cu cei care munceau cu el a reușit să termine lucrarea.

Ar trebui să fim inspirați de viziunea și acțiunea curajoasă a Intreprinderii Nehemiah. Acest lucru nu înseamnă că noi trebuie neapărat să angajăm condamnații criminali care și-au ispăsit pedepsele în închisoare. Acest lucru nu este mereu posibil. Dar putem să ne rugăm pentru implicarea în alte proiecte de recuperare. Poate, de exemplu, cunoaștem la locul de muncă vreo persoană care a fost marginalizată de cei din jurul ei. El sau ea ar putea fi un “diamant neșlefuit”. Dacă acestei persoane i-ar fi oferită vreo oportunitate sau îndrumări, ar putea deveni un membru valoros al echipei.

Chemarea lui Dumnezeu pentru noi, precum cea a Întreprinderii Nehemiah, este mult mai importantă decât aceea de a câștiga bani. Așa cum ne numește Biblia, noi suntem ambasadori ai lui Hristos (2 Corinteni 5:20) și trebuie să  participăm la o misiune de împăcare, așa cum descrie acest verset:  şi, ca şi cum Dumnezeu ar îndemna prin noi, vă rugăm fierbinte, în Numele lui Hristos: Împăcaţi-vă cu Dumnezeu!”

Noi avem bucuria și privilegiul de a fi parte a lucrării lui Dumnezeu de reastaurare și înnoire, indiferent dacă ne străduim să reconstruim o porțiune din oraș sau să investim în viețile altor persoane : Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus, iată că toate lucrurile s-au făcut noi” (2 Corinteni 5:17).

CBMC INTERNATIONAL

MANA DE LUNI

1 Iunie 2020

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.