MALI, Africa de Vest: 27 de persoane au murit într-un un atac jihadist asupra unor sate predominant creștine

Radicalii islamiști sunt suspectați de uciderea a cel puțin 27 de persoane într-o serie de atacuri ce au avut loc pe 2 și 3 mai. Conform autorităților, unele dintre aceste persoane, din trei sate predominant creștine din țara vest-africană, Mali, au fost arse de vii.

În ultimii ani, tot mai multe violențe au afectat comunitățile din țara vest-africană. Oficialii locali au declarat pentru Reuters, că o grupare de jihadiștii înarmați pe motociclete, au atacat satele Bankass, Koro și Tille, pretinzând că îi protejează pe păstorii Fulani de fermierii de origine Dogon.

Yacouba Kassogue, primarul adjunct din Doucombo, a declarat, că nu se aștepta ca satul Tille să fie atacat. În satul Tille, 7 persoane au fost ucise, unele dintre ele fiind arse de vii. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și în satele vecine, Bankass și Koro. Potrivit declarațiilor oficiale, majoritatea victimelor din aceste sate au murit împușcate sau arse.

Majoritatea locuitorilor celor trei sate sunt creștini de origine Dogon.

„Din 2016, jihadiștii au început un război pentru a ocupa nordul și centrul țării Mali, cu scopul de a stabili Sharia (legea islamică) în toată țara”, a declarat o agenție de se ocupă cu ajutorarea creștinilor din zonă.

„Anul 2019 a fost cel mai grav an de violențe extreme din ultimii șapte ani. Militanții jihadiști au atacat zona centrală și de nord a țării, ucigând și alungând oamenii din satele creștine. Sute de oameni și-au părăsit locuințele, fugind numai cu hainele de pe ei.”

Zeci de oameni din satul predominant creștin Sobame Da din regiunea Mopti, au fost uciși în luna iunie 2019 într-un atac atribuit Fulanilor. Deși rapoartele inițiale sugerau că au fost ucise mai mult de 100 de persoane din Sobama Da, numărul a fost ulterior revizuit la 35 de decese, dintre care 24 de copii. Mai multe persoane sunt considerate dispărute.

Mali, o țară predominant musulmană din Africa de Vest, este pe locul 29 în topul Open Doors din anul 2020 al celor mai persecutate țări din lume.

Conform proiectului Joshua, comunitatea Dogon se afla printre adepții religiei tradiționale animiste, dar membri se îndreaptă tot mai mult spre islam „din lipsa unei alternative”. Astăzi, majoritatea comunităților dogone sunt musulmane, dar aproximativ 11% cred în Isus.

„În cele câteva sate, în care au misionat misionarii creștini, mulți localnici au devenit creștini și se poate vedea într-adevăr dezvoltarea credinței în zonă”, relatează proiectul Joshua.

Potrivit unui raport Open Doors despre Mali, militanții islamici din țară „au fost ocupați, atacând forțele de securitate și creștinii din țară. Satele creștine au fost luate în vizor și distruse, iar atacurile au avut adesea motive religioase sau etnice.”

„În cadrul atacurilor din regiunea Mopti și din alte zone, școlile creștine și bisericile au fost incendiate. Sute de școli (inclusiv școli creștine) sau fost închise în anul 2019.”

În ultimii ani, în Mali a avut loc o creștere a numărului de atacuri și violențe între fermierii Dogon și păstorii Fulani.

În martie 2019, milițiile Dogon au fost învinuite pentru un atac, care ar fi ucis mai mult de 150 de păstori Fulani în Ogossagou. Se pare că într-un alt atac din februarie împotriva Fulanilor din Ogossagou, ar fi murit 31 de persoane. Atât militanții Dogon, cât și Fulani, au fost acuzați că s-au atacat reciproc.

Sursa: Christian Post

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.