NOU pe ȘtiriCreștine.ro: Tutoriale de Pian cu Cristian Chifan

Când Dumnezeu îți dă un talant și îl pui în negoț, roadele ajung să binecuvânteze nu doar viața ta personală, dar și a altora pe care nici nu îi cunoști. În era digitală, ce spunem, ce facem poate ajunge atât de departe, dincolo de limita imaginației noastre. Media este un instrument perfect pentru misiunea modernă și răspândirea Împărăției Evangheliei, până la Marginile Pământului. Și fiecare putem contribui la această Mare Trimitere cu darul nostru. Ne bucurăm că avem ocazia să prezentăm un nou colaborator în această misiune pe ȘtiriCreștine.ro, pianistul Cristian Chifan.

Cristian Chifan este o persoană care se preocupă ca tot ce face să iasă bine, chiar și atunci când nu totul depinde de el. Muzica este lumea, pasiunea și domeniul lui. Este instrumentist, lider, profesor și fondator al Școlii de Muzică Caja de la Musica, aranjator de partituri și creator de conținut pe platforma Youtube, iar fiecare proiect, naște alt proiect. Pasiunea lui este contagioasă și dă naștere la idei frumoase. Am încercat să aflăm mai multe despre activitatea dânsului și am decis să preluăm munca enormă depusă la crearea tutorialelor, pentru ca fiecare copil, tânăr sau chiar matur de ce nu, să învețe a mânui pianul, ghidați de instrucțiunile video.

ȘtiriCreștine.ro: De ce un tutorial de pian? Cum s-a născut această idee?

Cristian Chifan: Dacă mergem în casele oamenilor toți sau majoritatea au într-un colț al casei un pian, o orgă care de multe ori dă doar bătăi de cap la ora de curățare a prafului fără ca clapele acelui instrument să fie puse în mișcare din unele lipsuri precum timpul, resurse materiale pentru școlarizare sau motivație, etc.

Acest proiect s-a născut în rolul meu de profesor, fiind nevoit să aranjez pe partitură melodii creștine pentru cursanții școlii de muzică, iar apoi acele partituri au luat forma de tutoriale pentru a ajuta și pe cei care nu au posibilitatea să își permită serviciile unui profesor.

ȘtiriCreștine.ro: Cât timp vă ia pregătirea unui tutorial?

Cristian Chifan: Datorită faptului că fiecare tutorial are la bază partitura, pot spune că timpul de pregătire cu tot ce cuprinde un tutorial, variază între o oră și 3-4 ore, iar uneori chiar și mai mult dacă pe lângă melodia originală a piesei adaug și un mini acompaniament.

ȘtiriCreștine.ro: Pentru cine creați aceste tutoriale și ce vreți să sădiți prin acest efort în inima celor care le vor folosi?

Cristian Chifan: Creez aceste tutoriale pentru cei care iau decizia de a pune în mișcare clapele pianului și pot să spun că pe canalul cu toriale ne urmăresc persoane de vârste atât de variate începând cu 13 ani până la +65 după analiza pe care o primesc de la platforma YouTube ceea ce a fost surprinzător pentru mine. Dar după mesajele pe care le primesc din partea abonaților, aceste tutoriale sunt urmărite chiar și de vârste mai mici pentru că este o formă ușoară de a învăța la pian pentru oricine.

Dacă lumea modernă duce lipsă de ceva, acel ceva este echilibrul, iar prin aceste tutoriale îmi doresc să ajut urmăritorii tutorialelor să aibă o creștere echilibrată în toate sferele, pentru că studiile arată că muzica și arta dezvoltă abilități și beneficii pe care alte activități nu le pot oferi.

ȘtiriCreștine.ro: De cât timp mânuiți pianul și cum ați îndrăgit acest instrument?

Cristian Chifan: Formarea mea a început de mic. La 7 ani am cunoscut vioara, iar la 11 ani am început și cunoșterea pianului în scoală. Iar apoi pe baza cunoștințelor dobândite în școală am început slujirea ca și pianist în Biserica unde participam. Studiile școlii le-am terminat undeva la 24 de ani absolvind masteratul la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică. În tot acest timp am început să fac cunoștință și cu o vioară mai mare cu numele Violoncel. Cum spuneam la începutul interviului, tot ce făceam încercam să fac cât mai bine dându-mi interesul în a fii cap, ci nu coadă, și îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat, nu pentru gloria lui Cristian Chifan, ci pentru Gloria Lui.

ȘtiriCreștine.ro: În epoca digitală, cum un părinte poate sădi dragoste pentru acest instrument în inima copiilor?

Cristian Chifan: Cred că responsabilitatea părintelui nu este de a sădi, ci de a încuraja, focaliza, îndruma, ajuta, înțelege, pentru că Cel care a creat muzica a și Sădit-o în inima omului.

Spun asta bazat pe o realitate care o trăiesc cu fiecare nou cursant. Copiii încep cursurile muzicale animați, le place, abia așteaptă să vină la clase, studiază fără să fie trimiși, dar vine o etapă în care copilul vede că trebuie să renunțe puțin la telefon, la tabletă, la desene în favoarea practicii, iar în acel moment se decide soarta sădirii… continuă și crește în lumea muzicii sau se usucă și dispare.

ȘtiriCreștine.ro: Ce vă doriți de la acest proiect, cum îl vedeți în viitor și unde vreți să ajungă?

Cristian Chifan: Îmi doresc ca acest proiect să aducă un plus de valoare în viața celor care urmăresc tutorilalele, în viitor îl văd nu doar conținut, ci o relație cu cei care ne urmăresc și cu muzica, vreau ca acest proiect și în viitor să fie înconjurat ca și acum cu urmăritori activi.

În câteva cuvinte un proiect care să ducă oamenii pe PLUS, creând RELAȚIE și motivându-i să fie ACTIVI.

Mulțumim Cristian Chifan pentru această discuție de suflet și pentru această colaborare. Ne bucurăm să fim parteneri media în acest vis și sperăm să contribuim la vizibilitatea acestui proiect, pentru ca fiecare casă în care există un pian să îl poată folosi spre slava și gloria lui Dumnezeu. Iar aceste cunoștințe pe care le împărtășiți cu abonații dvs să aducă multă slavă Creatorului nostru.

Urmăriți în fiecare zi de sâmbătă, tutorialul de pian cu Cristian Chifan, pe ȘtiriCreștine.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.