Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Tinerii creştini se simt însinguraţi deşi sunt mai conectaţi ca niciodată

Gadgeturile sunt un stil de viaţă pentru mulţi mileniali ce fac parte din Generaţia Z însă acestea nu împlinesc nevoile sufletești şi cei mai mulţi păstori şi lideri de tineret nu fac suficient pentru a-i învăţa pe tineri cum să le folosească cu înţelepciune, conform unei noi cercetări efectuate de către Grupul Barna.

Conform datelor colectate, majoritatea pastorilor (85%) se simt „foarte” sau „oarecum” îngrijoraţi despre durata mare de timp pe care tinerii credincioşi o petrec în faţa ecranelor dispozitivelor de la debutul pandemiei.

Însă un procent similar (86%) au spus și că nu au un plan specific pentru a-i învăţa pe tineri cum să folosească cu înţelepciune tehnologia.

Rezultatele studiului i-a determinat pe organizatori să transmită un avertisment despre viaţa duhovnicească care riscă să fie sugrumată de către impulsul de a pune mâna pe gadgeturi şi de a petrece timp îndelungat butonând la ele.

Sfatul lui Bârna pentru biserici este ca să se adapteze timpurilor sau altfel tinerii le vor considera irelevante.

„Inovaţia în domeniul slujirii adresate tinerilor trebuie să realizeze legătura cu „nativii digital” pe teritoriul lor,” mai spune studiul.

Tinerii din ziua de azi sunt mai pricepuţi în tehnologie şi mai conectaţi decât orice altă generaţie de dinaintea lor, însă studiul Barna Group sugerează că ei sunt şi mai singuri ca niciodată.

În cercetare, realizată în luna mai, 19% dintre mileniali au spus că se simt singuri „tot timpul”, iar un sfert din ei pentru cel puţin o parte din zi. Doar o treime (35%) au spus că nu au experimentat singurătatea de când a debutat pandemia, mult mai puţin decât jumătate din membrii Generaţiei X (cei născuţi între 1965 şi 1980) şi chiar şi mai puţin decât cei 59% din membrii generaţiei „Baby boomers” (cei născuţi între 1946 şi 1964).

Studiul a relevat şi faptul că o treime din Mileniali au spus că simt nevoia unui suport emoţional, mai mult decât cei un sfert din generaţia X şi doar 13% din Boomeri, care au spus acelaşi lucru.

Însă analiza grupului Barna sugerează că, în ciuda nevoilor emoţionale, tinerii nu vin la biserică pentru a căuta răspunsuri, cu mai mult de jumătate (59%) din persoanele între 18 şi 25 de ani spunând că „biserica nu este relevantă pentru mine personal” şi aproape jumătate (48%) sunt de acord cu afirmaţia „îl găsesc pe Dumnezeu în altă parte”. Peste un sfert (28%) au spus că „pot să mă educ singur în legătură cu ceea ce trebuie să ştiu.”

„Viitorul slujirii adresate tinerilor, adolescenţilor şi copiilor – şi atunci când e nevoie, şi părinţilor care îi cresc – continuă să evolueze. Este mai important acum decât oricând ca liderii să întindă o mână tinerilor din biserică şi să înţeleagă cu ce se confruntă aceștia în acest moment şi cum îi pot implica mai mult în activităţile bisericii şi de a-i uceniciza pentru a deveni viitorii lideri ai bisericii.”

Sursa: Christian Today

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.