Sunt 300.000 de creștini recunoscuți în Iran, neoficial sunt peste un milion

Un sondaj recent efectuat de GAMAAN, un grup de cercetare cu sediul în Olanda, sugerează că există, după cum au susținut și alte organizații, 1 milion de creștini în Iran.

Acest studiu, realizat în rândul a 50.000 de iranieni alfabetizați de peste 20 de ani, a pus sub semnul întrebării atitudinile iranienilor față de religie. Aceasta arată că 1,5% dintre cei chestionați spun că sunt creștini. Astfel, conform articolului 18, la cei 300.000 de creștini recunoscuți în Iran, s-ar adăuga peste 1 milion de persoane care se declara a fi creștine.

Pentru Afshin Shahi, lector de politică în Orientul Mijlociu, rezultatul anchetei „nu este surprinzător, nici pentru el, nici pentru vreun alt observator iranian”.

„În ultimii 40 de ani, țara a trecut printr-o uriașă tranziție socio-culturală. Sondajul evidențiază faptul că o foarte mare parte a populației nu se mai identifică cu Islamul Shia, care este folosit că o ideologie a dominației statului. Această tranziție este atât de radicală încât chiar și statul a trebuit să o recunoască. În ultimii ani, diferite personalități ale statului au vorbit despre amenințarea dezizlamizării societății iraniene.”

Însuși doctorul Sasan Tavassoli s-a convertit la creștinism. El vorbește despre un „eșec total al încercării de îndoctrinare a regimului de la revoluția islamică”.

„A spune că o revoluție spirituală are loc în Iran este o subevaluare! Ceea ce se întâmplă acum este un eșec total al încercării regimului de îndoctrinare de la revoluția islamică încoace. Nu cred că viitorul Iranului va fi asemănător cu trecutul sau. Iranul ar putea deveni în curând Franța Orientului Mijlociu, deoarece există și semne de opoziție crescândă față de manifestările publice ale religiei, fie că este hijab, fie legislație sau chiar evanghelizare.”

Potrivit unuia dintre autorii raportului, Pooyan Tamimi Arab, aceste rezultate sunt reprezentative doar pentru populația țintă, adică iranieni alfabetizați cu vârsta peste 20 de ani, iar marja de eroare nu este mai mare de 5%.

Sursa|InfoChrétienne

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.