Botez cu un număr record de participanți în Thailanda în ciuda pandemiei de COVID-19

Lucrurile nu arătau bine pentru biserica creștină din Thailanda la începutul anului 2020. Națiunea din sud-estul Asiei a fost prima după China care a raportat cazuri de coronavirus, iar analiștii se temeau de un focar copleșitor.

În schimb, Thailanda a reușit să uimească pe toată lumea ca fiind una dintre puținele țări care a reușit să țină sub control pandemia care a cuprins întreaga lume în doar câteva luni, (având până în prezent doar 3.523 de cazuri confirmate din care 59 de decese n.r.). După o izolare la nivel național în primăvară și continuarea măsurilor de precauție, a ajuns la 100 de zile fără niciun caz de infectare la începutul lunii septembrie.

La începutul lunii septembrie, o mișcare evanghelică de plantare de biserici din centrul Thailandei a sărbătorit o etapă proprie – una care nu ar fi fost posibilă fără mărturii, adunări în case și mărturii personale care au ajutat la răspândirea evangheliei.

The Free în Jesus Christ Church Association – Asociația Bisericii Libere în Isus Hristos – (FJCCA) a oficiat cel mai mare botez din istoria sa și, se spune, din istoria bisericii din Thailanda. FJCCA, o mișcare condusă de thailandezi care se concentrează pe evanghelizarea la nivel de sate, a botezat 1.435 de persoane într-o singură zi, pe 6 septembrie.

Douăzeci de slujitori s-au aliniat pe malul unui lac de acumulare în care au fost botezați și unii dintre ei când au făcut pasul în credință, așteptând ca noii credincioși să vină unul câte unul de pe țărm pentru a-și proclama credința prin Botezul Nou-Testamental.

Christianity Today a scris și în trecut despre creșterea credincioșilor din Thailanda într-o postare din 2019. În acel an, asociația a organizat un botez de 520 de persoane, botez despre care liderii bisericilor din aceasta țară au spus că este cel mai mare pe care l-au văzut vreodată în țara majoritar-budistă. Botezul din această lună a fost aproape de trei ori mai mare.

„Este cu adevărat un lucru uimitor pentru mulți faptul că Thailanda a fost cruțată în timpul pandemiei COVID-19″, a spus Bob Craft, unul din susținătorii FJCCA. „Suntem siguri că este mâna milostivă a lui Dumnezeu care a permis ca Evanghelia să se răspândească în aceste momente cruciale”.

Cei care au vrut să încheie legământul cu Domnul au venit la Chon Daen, centrul FJCCA, din 200 de sate – din cinci provincii thailandeze. Unii purtau măști, iar rândurile cu noii credincioși au fost salutate printr-un gest tradițional – wai – un gest fără atingere (cu mâinile împreunate în semn de rugăciune) care a făcut parte din cultura thailandeză cu mult înainte ca cercetătorii să ajungă la concluzia că virusul se transmite prin atingere.

După ce FJCCA a împărtășit raportul legat de botezul în masă din această lună, susținătorii au postat pe pagina de Facebook a bisericii nenumărate mesaje de felicitare și mulțumiri la adresa lui Dumnezeu. Potrivit liderilor FJCCA, mulți dintre cei care au fost botezați nu au auzit de Isus până în acest an, peste 75.000 de sate din țară neavând prezență creștină.

Deși Thailanda a redus aproape în totalitate răspândirea COVID-19, țara a avut mult de suferit din punct de vedere financiar din cauza legilor de carantinare, în special a opririi turismului. Această recesiune economică este un factor care stimulează protestele actuale care provoacă monarhia și solicită reforme guvernamentale.

În ciuda factorilor de stres ai pandemiei, liderii FJCCA spun că au continuat să-și viziteze vecinii thailandezi – dintre care mai puțin de 1% sunt creștini. Mișcarea acestei organizații, care a început în 2016, are acum peste 700 de biserici de casă.

În timp ce suferă din cauza pandemiei și continuă să lucreze și să se roage ca Dumnezeu să oprească răspândirea, pastorii din alte țări au împărtășit în mod similar modul în care acest sezon a oferit oportunități unice pentru slujire și evanghelizare.

SURSA | ChristianityToday

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.