Numărul limbilor în care a fost tradusă Biblia a atins pragul de 700

Numărul limbilor în care Biblia a fost tradusă complet a atins pragul de 700 în ultimele săptămâni. Datorită repeziciunii cu care au fost lansate traducerile, nimeni nu este sigur care dintre ele a fost cea cu numărul 700.

Wycliffe Bible Translations și American Bible Society au sărbătorit aceste vești, spunând că este o etapă majoră în răspândirea Evangheliei. În cele 700 de traduceri sunt incluse doar Bibliile complete, cu toate cele 66 de cărți traduse, traducerile parțiale (cum ar fi Noul Testament) nu sunt puse la socoteală.

James Poole, director executiv al Wycliffe Bible Translators, a declarat că această etapă „reprezintă munca extraordinară pe care o fac traducătorii biblici în întreaga lume”.

„De fiecare dată când auzim că Biblia este tradusă într-o altă limbă, ne dăm seama că pentru prima dată oamenii din acele țări pot avea acces pe deplin la Cuvantul complet al lui Dumnezeu”, a spus Poole. „Este bine să arunci o privire înapoi și să realizezi ce înseamnă acest număr, 700: 5,7 miliarde de oameni care vorbesc 700 de limbi au acum Biblia în limba pe care o înțeleg cel mai bine. Aceasta este o cifră remarcabilă care continuă să crească.”

Cei de la Wycliffe au spus că este „imposibil” de spus care a fost cea de-a 700-a limba oficială în care a fost tradusă Biblia, deoarece au existat „mai multe lansări de Biblii fizice” și „mai multe fiind puse la dispoziția doritorilor prin intermediul internetului sau aplicațiilor mobile, toate cam în același timp”.

Un blog al American Bible Society a citat date care spun că numărul de limbi în care Biblia a fost tradusă complet s-a dublat în ultimii 30 de ani, de la 351 în 1990 la 700 în 2020.

Traducerea biblică s-a accelerat în ultimele decenii datorită „progreselor în tehnologia de traducere” și a „unui nivel fără precedent de parteneriat între agențiile de traducere a Bibliei”.

„Suntem recunoscători lui Dumnezeu, partenerilor noștri de minister și partenerilor financiari a căror generozitate face posibilă funcționarea acestei lucrări”, a spus Robert Briggs, CEO al American Bible Society.

În ciuda acestui lucru, aproximativ 1,5 miliarde de oameni – sau una din cinci persoane din lume – încă nu au o Biblie în limba lor, a spus Wycliffe.

SURSA | ChristianHeadlines

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.