Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Peste 100 de lideri religioși din Marea Britanie caută măsuri legale împotriva interzicerii serviciilor religioase duminicale

Peste 100 de lideri ai bisericii caută măsuri legale împotriva guvernului englez și galez pentru că au forțat bisericile să oprească slujbele de duminică din cauza unui alt val de restricții impuse de pandemia de COVID-19.

Păstorii spun că restricțiile impuse adunării publice încalcă articolul 9 din legea drepturilor omului privind libertatea de exprimare a credințelor religioase.

Grupul de lideri religioși este reprezentat de către Christian Legal Centre, un centru juridic Creștin, care susține că aceste acțiuni ale ambelor guverne împiedică închinarea creștinilor lăsând însă deschise alte locații religioase pentru activități seculare.

„Cele două Guvernele, cel englez și cel galez, au introdus recent două seturi succesive de măsuri care au interzis și incriminat închinarea publică comună, un aspect esențial al vieții religioase al reclamanților și congregațiilor lor”, scrie în plângerea depusă. „Prin aceste măsuri, guvernele au provocat un cost uman teribil, fără a lua în considerare restricțiile mai puțin nefavorabile și ca parte a unui pachet care lasă lăcășurile de cult deschise pentru activități seculare.”

Lăcășurile de cult au primit ordin să își închidă porțile în luna martie, apoi li s-a permis redeschiderea în luna iunie însă cu respectarea anumitor reguli de distanțare socială. Noile reguli permit funcționarea bisericilor doar în anumite cazuri speciale, pentru înmormântări, cu un număr foarte redus de persoane sau pentru rugăciuni individuale.

Liderii bisericii spun că interzicerea programelor duminicale este nerezonabilă, deoarece lăcășurile de cult au implementat proceduri care respectă regulile impuse de pandemia de COVID-19 care reduc riscul răspândirii virusului.

Pastorul Ade Omooba MBE, care conduce procesul în instanță, a spus: „Nu avem decât o alternativă prin care să urmărim o revizuire judiciară asupra acestei probleme cruciale și în acest moment semnificativă pentru libertatea de închinare în bisericile din această țară. Apelăm la Guvern ca ei să recunoască importanța vitală a slujirii bisericești și principiul autonomiei bisericii față de stat.”

Și fostul episcop de Rochester, Michael Nazir-Ali, a subliniat că păstorii recunosc pericolele asociate pandemiei, dar apărarea libertății religioase este primordială.

„Principiul libertății de închinare trebuie susținut, bisericile au fost răbdătoare în ce privește regulile impuse pentru menținerea siguranței în rândul credincioșilor. Liderii bisericii văd venerarea colectivă nu ca un supliment opțional, ci vital pentru sănătatea mentală și spirituală a credincioșilor, în special pentru cei singuri și vulnerabili”, a spus el.

Unii oficiali guvernamentali, care au discutat restricțiile COVID pe tot parcursul pandemiei, i-au scris prim-ministrului britanic, Boris Johnson, subliniind faptul că nu există dovezi care să justifice reinterzicerea serviciilor religioase, având în vedere faptul că bisericile au respectat și respectă toate măsurile în ce privește siguranța.

SURSA | CBN News

TRADUCERE | Denisa Frișan

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.