Jurnalul unui Doctor: De ce doctorii nu vorbesc despre imunizare?

Cineva se întreba de ce, în contextul acesta al pandemiei, nu se pune accentul pe întărirea imunității personale prin utilizarea de suplimente alimentare specifice. Vreau să precizez că sunt primul care recunoaște și recomandă luarea de măsuri care să întărească imunitatea. Prevenția ar trebui să stea la baza strategiei de tratament și aceasta constă în sport, ieșirea în aer liber, o alimentație sănătoasă, o viață socială și spirituală activă.

Chiar și dacă se va găsi un vaccin eficient, acesta nu va putea substitui resursele biologice proprii de rezistență în fața infecțiilor. Cu toate acestea, măsurile de protectie externă (mască, dezinfecția mâinilor, distanțare fizică, etc.) se impun din cel puțin câteva considerente:
1. Nu știi cât ești de tare, așa cum nu poți să știi nici cât e de virulent virusul. Mulți s-au crezut capabili să-l înfrunte bazându-se pe aparența unei stări de sănătate excelente, ca mai apoi să dezvolte forme grave de boală, unele ducând chiar la deces.
2. Chiar dacă tu ai un status biologic bun și faci o formă asiptomatică de boală, alții de lângă tine s-ar putea să nu fie la fel. Tu îi vei infecta și ei vor face forme severe de boală (unii chiar vor muri) din cauza ignorării acestor măsuri simple de protecție.
3. Dacă tu nu te păzești și te infectezi, riscul major este să-ți infectezi și copilul. Acesta nu va mai putea merge la școală cu toate neajunsurile pe care le presupune școala online
4. Întărirea imunității presupune o viață disciplinată pe care majoritatea nu o are, de aceea mijloacele de protecție externă sunt cele mai la îndemână pentru fiecare din noi.
5. Nu e niciodată plăcut să ajungi la spital ca pacient, însă în condițiile actuale, nu e de dorit să „beneficiezi” de serviciile sistemului sanitar când secții întregi se închid pentru că personalul e infectat, nu mai sunt locuri în spitale și trebuie să alergi de la o unitate sanitară la alta, iar secțiile de ATI nu mai fac față.

În lumina celor de mai sus, cred că o abordare înțeleaptă și echilibrată este cea mai bună strategie. Am să-mi întăresc imunitatea ieșind la aer, făcând sport, mâncând ce trebuie, odihnindu-mă la timp, dar am să și port mască în locurile publice, am să mă dezinfectez des pe mâini și am să evit aglomerarile și gesturile sociale care ne pot expune.

Dr. Mihai Tudor Gavrila

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.