Israel şi Maroc semnează acordul de normalizare şi declaraţia comună privind stabilirea de relaţii bilaterale

Ultimul semn ce arată normalizarea relaţiilor între Israel şi lumea arabă, Israel şi Maroc au semnat o declaraţie comună la Rabat pentru stabilirea de relaţii bilaterale.

Jared Kushner, consilierul şef al preşedintelui Trump, a condus o delegaţie din Israel în Maroc.

Este cel de-al patrulea astfel de acord între Israel şi o o naţiune musulmană, care au fost susţinute de către Washington începând cu luna august, când s-a senat primul acord bilateral între Israel şi Emiratele Arabe Unite şi Bahrain.

„Am semnat deja înţelegerile preliminare care vor da startul cooperării bilaterale. Relaţiile cu Maroc avansează rapid şi vor fi strânse şi foarte prietenoase,” a declarat Meir Ben-Shabbat, şeful delegaţiei israeliene.

Acesta a adăugat că o misiune oficială marocană va fi deschisă la Tel Aviv în următoarele două săptămâni.

Ben-Shabbat s-a întâlnit cu Regele Mohammed VI şi l-a invitat în numele prim-ministrului israelian Beniamin Netanyahu să viziteze Israelul.

Marocul este şi patria unei comunităţi evreieşti vechi de sute de ani ce mai cuprinde în prezent câteva mii de membri.

Înainte de Războiul de Independenţă din Israel din 1948, Marocul înregistra o proporţie ridicată de populaţie evreiească, mulţi dintre aceştia fiind migranţi care au ajuns în Nordul Africii din Spania şi Portugalia în timpul Inchiziţiei spaniole.

Sute de mii de evrei israelieni, inclusiv Ben-Shabbat, îşi au descendența în Maroc, țară care şi o atitudine foarte prietenoasă cu turiştii israelieni.

Ca şi parte a acordului, Marocul va primi recunoaşterea din partea Statelor Unite a anexării unei regiuni disputate din Sahara de Vest.

Delegaţia israeliană a ajuns în Maroc cu primul zbor din istorie al companiei El Al între Israel şi Maroc.

Prim-ministrul israelian a spus despre acord: „Făurim în prezent o nouă eră de pace, prosperitate şi speranţă pentru regiunea noastră, popoarele noastre şi pentru viitorul comun. Transmit salutatrile mele Regelui Marocului care face un lucru istoric.”

„Schimbăm viitorul popoarelor noastre, care sunt legate într-un mod minunat,” a mai spus Netanyahu.

Sursa: CBN News

Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.