Argentina este acum cea mai mare țară din America Latină, care a legalizat avortul

O sculptură a unui copil în timpul unui miting anti-avort în fața clădirii Congresului Național, în Buenos Aires, Argentina, 28 noiembrie 2020. REUTERS/Matias Baglietto

Argentina a devenit miercuri cea mai mare țară din America Latină care a legalizat avortul, sfidând opoziția publică a Papei Francisc, precum și a liderilor catolici ai națiunii.

Senatul a adoptat proiectul de lege pentru legalizarea avortului (38 voturi pentru – 29 contra), la numai două săptămâni după ce acesta a fost aprobat în Camera Deputaților (131 – 117). Cu doi ani în urmă, Camera Deputaților a mai aprobat un proiect de lege asemănător, care a fost mai apoi respins în Senat.

Până acum, avortul a fost legal numai în cazurile de viol sau dacă sănătatea mamei era în pericol. Noua lege aprobată miercuri, 30 decembrie 2020, legalizează avortul până în a 14-a săptămână de sarcină.

Mii de susținători „pro-choice” au sărbătorit în fața clădirii congresului, aplaudând și aclamând. Susținătorii consideră că această lege este necesară din cauza numărului mare de avorturi ilegale din țară.

„Ne luptăm de ani de zile”, a declarat pentru CNN Gabriela Giacomelli, susținătoare a proiectului de lege. „Mă gândesc la tinerii din ziua de astăzi, și deși sper că nu vor trebui niciodată să avorteze, dacă o vor face, de acum înainte o pot face în siguranță.”

Cu toate acestea, Conferința Episcopilor Argentinieni a deplâns votul, spunând că acesta „va aprofunda și mai mult diviziunile din țara noastră”. Conform CIA, Argentina este o țară catolică (92%), însă aceleași date arată că numai 20% dintre cetățeni sunt catolici practicanți.

„Suntem convinși că oamenii noștri vor continua să aleagă întotdeauna viața și toate viețile”, a declarat Conferința Episcopilor Argentinieni. Gruparea Pro-Life Unity a declarat, că acest vot va rămâne o amintire a ”uneia dintre cele mai macabre zile din istoria recentă”.

Papa Francisc, care s-a născut în Argentina și a slujit înainte ca arhiepiscop de Buenos Aires, s-a pronunțat în luna noiembrie împotriva avortului, într-o scrisoare adresată unor femei catolice din orașul său natal din Argentina. Scrisoarea a fost scrisă de mână. „Avortul”, a scris el, „nu este o problemă religioasă în primul rând, ci înainte de orice, este o problema legată de etica umană.” Registrul Catolic Național a publicat scrisoarea Papei Francisc.

„Este corect să elimini o viață umană pentru a rezolva o problemă? Este corect să angajezi un asasin pentru a rezolva o problemă?” a întrebat Papa Francisc.

Proiectul de lege a fost adoptat în ciuda unui sondaj din luna noiembrie, care arată că 60% din cetățeni s-au opus proiectului și numai 26,7% au fost pentru.

În America, unii susținători pro-viață și-au exprimat durerea față de sărbătoarea care a urmat după adoptarea legii. Activista americană pro-viață, Lila Rose a postat un videoclip, în care mii de argentinieni sărbătoresc aprobarea proiectului de lege cu o exuberanță tipică pentru un meci de fotbal.

„Este sfâșietor și groaznic”, a scris Lila Rose pe Twitter. „Mulțimi de activiști pro-avort sărbătoresc și aclamă pe stradă. Aceștia sunt copii – fii și fiice – ale căror morți sunt sărbătorite. Doamne, ai milă.”

Sursa: Michael Foust | Christian Headlines

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.