Mana de luni: Nu subestima niciodată valoarea unui prieten

CBMC International
4 ianuarie 2021

Dacă ați vizionat vreodată un documentar televizat despre viața sălbatică, unde este arătat modul în care un leu își capturează prada, recunoașteți practica comună a leilor: găsirea gazelei mai slabe sau mai încete și izolarea ei de restul turmei. Odată ce prada a fost izolată, victoria este asigurată. Atunci când ea face parte dintr-un grup se află în siguranță; singură, prada nu are nicio șansă.

Această problemă se manifestă și pe piața muncii. Oameni ambițioși, motivați și doritori să facă tot ceea ce este necesar pentru a-și atinge țelurile și pentru a avansa pe scara carierei, aleg să facă acest lucru singuri. În loc să facă un parteneriat cu ceilalți, căutând să sporească în dezolvarea abilităților și a punctelor forte respective, „călărețul singuratic” urmărește premiul fără să fie conștient de capcanele care îi stau în față. Mulți dintre ei, stele în ascensiune, s-au prăbușit și au ars într-un mod uimitor, fără sprijinul și responsabilitatea care provin din apartenența la o echipă eficientă și funcțională.

Într-un sens profesional, personal și spiritual, avem un dușman care – ca leul cel viclean – dorește să ne izoleze, astfel încât să putem fi doborâți din punct de vedere moral, el știind că suntem cei mai slabi atunci când suntem singuri. Dacă permitem ca mândria noastră să ne împiedice să apelăm la un prieten atunci când simțim că ne aflăm în pericol, suntem predispuși distrugerii.

În Scriptură citim despre importanța pe care o are unirea forțelor cu ceilalți în îndeplinirea obiectivelor comune.

Siguranța care se găsește în cifre

Găsim numeroase exemple care ne arată că dacă muncim împreună, la un proiect sau în încercarea de a rezolva o problemă, este mult mai eficient decât încercarea de a realiza lucrurile singur. Doi cai, sau doi boi, pot transporta împreună de mai multe ori greutatea pe care ar putea să o transporte separat. Acest lucru îl putem observa deseori și în lumea profesională și a afacerilor.

Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor. Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul. Dar vai de cine este singur şi cade fără să aibă pe altul care să-l ridice! Şi dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; şi funia împletită în trei nu se rupe uşor”. (Eclesiastul 4:9-12)

Valoarea unui prieten de încredere

Câteodată tot ceea ce avem nevoie este un prieten adevărat, cineva căruia să îi pese de noi suficient și să ne spună adevărul, chiar și atunci când ceea ce are de spus este greu de auzit.

Cine îşi face mulţi prieteni îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ţine mai mult la tine decât un frate”. (Proverbe 18:24)

Beneficiile frecușurilor prietenești

Câteodată ies „scântei” atunci când interacționăm cu ceilalți, atât în cadrul unei interacțiuni creative cât și atunci când avem parte de critică constructivă. După cum spune și următorul proverb, „Niciunul dintre noi nu este la fel de inteligent ca noi toți la un loc”. Potențialele beneficii care vin din urma ciocnirii dintre umerii noștri la locul de muncă sunt nemăsurate.

După cum fierul ascute fierul, tot astfel și omul însuși îl face mai ager pe semenul său”. (Proverbe 27:17, NTR)

Importanța încurajării reciproce

Câteodată, confruntarea cu luptele și provocările vieții poate fi copleșitoare. Faptul că avem alături de noi oameni care să ne ofere sprijinul lor, sfaturi și afirmații care să ne ajute, poate face o diferență enormă în modul în care ne descurcăm cu dificultățile și greutățile.

Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune. Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii, şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie”. (Evrei 10: 24-25)

Atunci când suntem odihniți, bine hrăniți, calmi și mulțumiți suntem tentați să credem că nu avem nevoie de altcineva și credem că putem să facem față orcărui obstacol și chiar tuturor obstacolelor singuri. Dar în astfel de momente putem deveni foarte vulnerabili, lăsând garda jos în fața ispitelor și amenințărilor exterioare. Deci este înțelept să fim precauți și atenți. Atunci când vă simțiți flămând, furios, singur sau obosit, nu insistați să aveți încredere în autosuficiența dumneavoastră. Căutați un prieten. Acest lucru poate să vă salveze de la distrugere.

Autor: Rick Boxx

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.