Cultura și artiștii seculari sunt un dar pentru creștini

Recunosc că mă sperie analfabetismul evanghelistic care încă predomină pe la noi. Nu mi-am imaginat că mai este cazul să explicăm că putem folosi elemente culturale: filme, cărți, muzică pentru a prezenta Evanghelia. Cultura și artiștii seculari sunt un dar pentru creștini. Observă și redau pulsul la zi al societății. Scot la suprafață întrebări și frământări la care noi nu ajungem, închiși fiind în subcultura noastră.

Recomand tinerilor să citească și să se uite la filme, să găsească forme de care se pot agăța pentru a vorbi cu colegii lor despre Evanghelie. Să-și dezvolte un discernământ spiritual ca să știe ce nu este folositor, dar să nu se retragă într-o scorbură culturală.

Da, „Stăpânul Inelelor” este un extraordinar „pretext” pentru a vorbi despre păcat, prietenie, integritate, mântuire, mânie, iad, forțe ale întunericului. Mă sperie fundamentalismul unor tineri care nu au probleme să se uite la tot felul de filme ieftine de dragul divertismentului, dar nu observă ce șanse le scapă pentru Evanghelie folosindu-se de filme excepționale.

Și nu mă gândesc doar Stăpânul Inelelor, Hobitul, Cronicile din Narnia, Harry Potter. Trebuie doar să avem ochii deschiși și o inimă pentru Evanghelie ca să știm cum să folosim filmele populare pentru a vorbi despre Isus. Vă las aici cinci exemple.

1. The Martian (2015) – Ridley Scott ne prezintă o imagine superbă despre importanța vieții umane și integritatea fiecărei ființe. Nu este asta una din marile inovații culturale aduse de creștinism în Occident? Că omul, ființă creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, trebuie să fie tratată cu demnitate?
2. E.T. The Extra Terrestrial (1982) – Un băiețel singur se trezește cu un prieten neașteptat care a venit de undeva din cer pentru el și care îi atinge sufletul și îi schimbă viața. V-ați prins?
3. Babbette’s Feast (1987) – O poveste puterincă despre har. Harul care ne costă totul și pentru care merită să pierdem totul.
4. Winter Light (1963) – Capodopera lui Ingmar Bergman în care ne este exprimată lupta cu îndoiala și cu creștinismul. Într-o lume în care totul pare absurd și fără sens, ce mesaj aduce creștinismul?
5. Calvary (2016) – Despre absența sensului. Ce ne oferă în mod fundamental Evnaghelia, dacă nu sens și valoare?

Să fim înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii.

Lucian Bălănescu
Pastorul Bisericii „Bunavestirea” din București

2 Comentarii
  1. Vasile 19 ianuarie 2021 Reply
  2. Nacela 1 iunie 2021 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.