Episcopii germani își reiterează opoziția față de sinuciderea asistată

Episcopii catolici din Germania au reiterat opoziția Bisericii față de sinuciderea asistată spunând că fiecare om care este pe moarte trebuie sprijinit cu mesajul creștin al speranței.

Din punctul de vedere creștin „sinuciderea asistată nu este o opțiune etică acceptabilă”.

Purtătorul de cuvânt al Conferinței Episcopale Germane (DBK), Matthias Kopp, a reamintit acest subiect ca răspuns la un articol publicat luni de „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ).

În articolul intitulat „Permiterea sinuciderii asistate medical”, prof. Dr. Reiner Anselm și preotul Ulrich Lilie susțin că:

„Instituțiile bisericești ar trebui să garanteze cele mai bune îngrijiri paliative posibile, dar în același timp să nu le refuze oamenilor opțiunea sinuciderii asistate. Trebuie să le ofere sfaturi, sprijin și asistență celor care își doresc să moară, respectându-le dreptul la autodeterminare.”

Răspunsul lui Kopp la afirmația de mai sus, iterează faptul că sinuciderea asistată este inacceptabilă din punct de vedere etic.

Inacceptabilă din punct de vedere etic

„Din punct de vedere creștin, libertatea oamenilor de a lua decizii proprii în fiecare etapă a vieții lor în conformitate cu convingerile lor personale este foarte importantă și acest lucru se aplică și în cazul morții, cu condiția respectării legilor țării”, a explicat Kopp într-o declarație publicată pe site-ul DBK.

„Cu toate acestea, acest lucru nu face din sinucidere o opțiune acceptabilă, dacă o privim din punct de vedere etic”, subliniază purtătorul de cuvânt al episcopilor germani. El a adăugat, de asemenea, că studiile arată că dorința de a-și pune capăt vieții, este, în majoritatea cazurilor, rezultatul fricii și al disperării rezultate din situații extreme și, prin urmare „ea nu poate fi înțeleasă ca fiind autodeterminare.”

„Din acest motiv dorința de a se sinucide nu poate fi acceptată fără semne de întrebare și nici nu poate fi considerată o moarte normală. Dimpotrivă, tocmai în aceste situații extrem de dramatice ale vieții, respectarea autodeterminării necesită o observație specială și o atenție empatică.”

Prin urmare, purtătorul de cuvânt, a reiterat poziția Bisericii conform căreia „permiterea sinuciderii asistate nu este răspunsul corect” la problemă.

 „Ceea ce este necesar în aceste situații nu este un ajutor pentru a muri”, ci mai degrabă „sprijin pentru dezvoltarea perspectivelor vieții”.

El subliniază, de asemenea, pericolul ca bolnavii să fie presați să-și dea consimțământul sinuciderii asistate „pentru a nu fi o povară pentru ceilalți… Acest lucru nu trebuie să se întâmple!”, a afirmat el.

Îngrijirea pastorală pentru cei ce își doresc să moară

Referindu-se la îngrijirea pastorală pentru persoanele cu gânduri suicidare, Kopp subliniază în continuare că „aceasta nu poate fi neutră”.

„În cadrul îngrijirii pastorale, pastorul trebuie să se apropie de fiecare persoană cu o minte deschisă, împărtășind în același timp mesajul creștin al speranței. El trebuie să fie întotdeauna de partea vieții”, a mai spus el. „Pastorii trebuie să accepte oamenii așa cum sunt, dar și să le oferă orientare. Acesta este modul în care Biserica Catolică și instituțiile caritabile promovează viața. Opțiunea sinuciderii asistate în facilitățile lor ar fi incompatibilă cu natura lor.”

Suicidul asistat medical în Germania

Conform Constituției Germane, eutanasia este ilegală în Germania.

Cu toate acestea, în februarie anul trecut, Curtea Constituțională Federală din Karlsruhe, a permis asociațiilor pro-eutanasiere care ajută oamenii să își pună capăt vieții, să își facă publice activitățile, declarând ca fiind neconstituțională, o lege care a fost aprobată de Bundestag (Parlamentul German) în 2015.

Sursa: Lisa Zengarini | Vatican News

Traducere: Simona Augustinov

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.