Etiopia: Creșterea violențelor a condus la încă 1000 de decese

Aproape 1.000 de persoane – printre care și preoți și alți lideri religioși – au fost uciși într-o serie de atacuri în Etiopia, care au culminat cu un masacru la biserica în care se crede că se află Chivotul Legământului.

Conform rapoartelor, 750 de oameni au fost uciși într-un atac asupra Bisericii Ortodoxe Maryam Tsiyon din Aksum, despre care se crede că deține Chivotul Legământului. O sursă anonimă din interiorul țării a vorbit cu asociația caritabilă catolică „Aid to the Church in Need” (ACN).

Sursa a declarat că atacul a fost cel mai recent dintr-o lungă serie de atacuri fatale împotriva persoanelor nevinovate, ca parte a interminabilului conflict în regiunea Tigray din țară.

„750 au fost uciși în Aksum, 154 de oameni au fost uciși în decembrie în Maryam Dengelat. Tot în zona mea natală, 10 membrii ai unei famili au fost uciși în ziua de Crăciun într-un singur sat. Peste 32 de oameni au fost uciși de trupele eritreene în Irob, 56 în Zalambassa, 11 în Sebeya. Am auzit și despre 32 de persoane, printre care și preoți, care au fost uciși într-o biserică din Gietelo, Gulemakada. Și de încă 20 de persoane ucise în altă zonă.”

Informații despre masacrul din Aksum au apărut pentru prima dată la începutul acestei luni, când Programul Extern European în Africa (EEPA), o organizație nonprofit din Belgia, a publicat un raport, spunând că oamenii care s-au ascuns în biserică au fost duși afară și împușcați în piață.

„Am auzit că au fost 1.000 de oameni în biserică. S-ar putea ca mulți să fi fost răniți și să fi murit mai târziu dar 750 au fost uciși cu siguranță. În Aksum se află Chivotul Legământului. Poate că oamenii s-au dus acolo să protejeze Chivotul și… au fost luați afară și apoi împușcați.”

Conflictele din Tigray au îzbucnit în noiembrie anul trecut, după ce prim-ministrul etiopian, Abiy Ahmed, a trimis trupe federale, susținute de miliții și armate din Amhara și trupe din Eritreea, pentru a lupta împotriva Frontului de Eliberare al Poporului Tigray (TPLF), pe care prim-ministrul l-a acuzat că organizează alegeri ilegale.

Sursa ACN a subliniat că acest conflict politic a condus la moartea multor creștini și musulmani, dar a adăugat că violențele nu au avut motive religioase.

„Sincer, problema este faptul că trupele eritreene au fost implicate de la bun început. Guvernul neagă acest lucru, dar cei care ucid sunt trupele Eritreene, care se află în estul și nord-vestul regiunii Tigray. În Etiopia există un conflict politic din cauza alegerilor. Mandatul guvernului a expirat în septembrie și alegerile ar fi trebui să aibă loc în mai. Coronavirusul s-a răspândit, astfel că și alegerile au fost amânate pentru luna august. Aceasta este o problemă politică și oamenii din regiunea Tigray au devenit ținta lor. Aceasta este o situație teribilă.”

Sursa: Aid to the Church in Need

Traducere: Simona Augustinov

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.