FRANȚA | Reprezentanții cultelor creștine denunță controlul statului asupra bisericilor

Reprezentanții celor trei culte: catolic, protestant și ortodox, care formează creștinismul, vorbesc într-o rubrică publicată în Le Figaro, denunțând proiectul de lege privind separatismul și întărirea controlului de către stat asupra cultelor.

François Clavairoly, președintele Federației Protestante din Franța, Éric de Moulins-Beaufort, președintele Conferinței Episcopilor și mitropolitul Emmanuel Adamakis al Patriarhiei Ecumenice din Franța, au semnat o rubrică publicată în Le Figaro, miercuri, 10 martie.

Aceștia își reafirmă îngrijorările cu privire la proiectul de lege „de consolidare a principiilor Republicii” și denunță controlul statului asupra asociațiilor religioase.

Textul, adoptat în primă lectură în Adunarea Națională din 16 februarie, după două săptămâni de dezbateri și audieri cu reprezentanți ai diferitelor culte, va fi examinat de Senat, începând cu 30 martie.

Un atac asupra libertăților fundamentale

Semnatarii, care vor să fie audiați înainte de această a două etapă, spun că sunt îngrijorați de încălcarea „libertății religioase, de asociere, de educație și chiar libertatea de opinie” și cred că acest proiect riscă „să submineze libertățile fundamentale”. Platforma este jignitoare, dar „epicentrul” nu este nou. De la începuturile proiectului, reprezentanții tuturor cultelor, în special cultele creștine, nu au încetat să denunțe sau să tragă semnale de alarmă asupra acestuia, care ar putea deveni un obstacol în exercitarea închinării libere.

O lege a constrângerilor

Reprezentanții cultelor creștine aduc, de asemenea, în discuție Legea 1905, o lege care îi face pe cetățeni „liberi să creadă sau să nu creadă și, dacă cred, să poată să își practice convingerile individual sau în comun …”. Aceștia denunță trecerea de la o lege care stabilește „condițiile libertății și care permite ca această libertate să fie exercitată” către o lege „cu constrângeri și controale sporite”, în timp ce, conform acestora, procedurile necesare pentru a garanta ordinea publică sunt deja în vigoare.

Luptați împotriva „separatismului” respectând totodată legea din 1905

„Salutăm fără rezerve prevederile proiectului de lege care fac posibilă lupta mai directă împotriva căsătoriilor forțate, mutilării sexuale a fetelor tinere, inegalității de moștenire, discursurilor de ură, discriminării în orice formă… Însă ne întrebăm ce rost are complicarea vieții asociațiilor religioase prevăzute în legea din 1905?”

SURSA | InfoChrétienne

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.