Libertatea religioasă în Franța: răspunsul lui Gérald Darmanin dat reprezentanților bisericilor creștine

Duminică, 14 martie, ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a dat un răspuns reprezentanților bisericilor protestante, catolice și ortodoxe care sunt îngrijorați, din cauza proiectului de lege „de consolidare a principiilor Republicii”.

În urmă cu o săptămâna, François Clavairoly, președintele Federației Protestante din Franța, Éric de Moulins-Beaufort, președintele Conferinței Episcopilor din Franța și mitropolitul Emmanuel Adamakis, președintele Patriarhiei Ecumenice din Franța, au semnat o rubrică publicată în Le Figaro. În acest text, reprezentanții bisericilor creștine și-au exprimat încă o dată îngrijorarea cu privire la proiectul de lege „de consolidare a principiilor Republicii” și au denunțat controlul statului asupra asociațiilor religioase.

Gérald Darmanin: Proiectul de lege „nu amenință în niciun caz libertatea religioasă”

Ministrul de Interne, responsabil cu Cultele, a ales să răspundă acestor temeri printr-un articol publicat în Le Figaro, duminică, 14 martie. Acesta a declarat că: „Legea care întărește principiile țării nu amenință libertatea religiilor.” Spune Gérald Darmanin. El amintește că proiectul de lege a fost „adoptat pe scară largă de Adunarea Națională” la 16 februarie a.c.

Un text, „dorit atât de președintele Republicii, cât și de primul ministru”, pe care Gérald Darmanin îl descrie ca „una dintre pietrele de temelie ale luptei împotriva separatismului”, care este „în primul rând, rodul de câțiva ani al unei ideologii periculoase, islamismul”, a declarat ministrul. El amintește, de asemenea, că proiectul de lege a fost „subiectul unei consultări la scară largă”, la care au participat „intelectuali, academicieni, reprezentanți ai lumii asociative, precum și responsabili din partea tuturor cultelor religioase”.

„Legea 1905”

„Legea 1905” a suferit deja „douăzeci și trei de modificări” de la crearea sa, scrie ministrul de interne, care afirmă că cea de-a 24-a modificare „este necesară”. El insistă asupra faptului că „principiile de baza” ale acestui proiect de lege, și anume „libertatea conștiinței, libertatea exercitării publice a credinței și forma asociativă a exercitării publice a credinței, vor fi neschimbate, atâta timp cât ele vor respecta ordinea publică”, a declarat Darmanin.

Gérald Darmanin explică faptul că proiectul de lege este pus în aplicare mai ales pentru a încuraja lăcașurile de cult musulmane să se înregistreze sub regimul din 1905, afirmând că, în prezent, „92% din moschei sunt administrate sub statutul asociativ al dreptului comun, cel din 1901.”

A fost, de asemenea, unul dintre argumentele prezentate de deputatul Florent Boudié, raportor pentru Comisia specială responsabilă cu examinarea proiectului de lege, într-un interviu acordat InfoChrétienne.

Ministrul de Interne și al Cultelor intenționează prin acest articol să-i liniștească pe reprezentanții cultelor creștine, în timp ce legea își continuă cursul legislativ în Senat, unde va fi examinată începând cu 30 martie.

SURSA | InfoChrétienne

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.