Spania devine a patra ţară din Europa care legalizează eutanasia

Legislativul spaniol a aprobat joia trecută o lege ce va intra în vigoare începând cu luna iunie, care va permite ca adulţii cu „boli cronice grave, fără vreo şansă de recuperare şi care trec prin suferințe insuportabile” să aibă posibilitatea de a pune stop vieţii, fie prin eutanasiere, fie prin intermediul suicidului asistat medical.

Înainte de aprobarea acestei legi, oferirea de ajutor cuiva pentru a comite suicid se pedepsea cu 10 ani de închisoare.

Inițiativa legislativă a fost în dezbateri pentru ultimii trei ani, înainte de ajunge în forma în care a fost aprobată acum.

Legea a obţinut suport larg din partea partidelor de stânga şi a celor de centru, iar aprobarea ei de către Parlament a  fost salutată de primul-ministru Pedro Sanchez, care a declarat că aplicarea acesteia va face ţara „mai umană, mai dreaptă şi mai liberă.”

„Le mulţumesc tuturor oamenilor care au luptat neobosiţi pentru ca dreptul de muri cu demnitate să fie recunoscut în Spania,” a scris el pe Twitter.

Politicienii conservatori şi grupările religioase se opun noii legi.

Biserica Catolică spaniolă a numit legea „o formă de omucidere”, iar partidul de dreapta Vox a spus că intenţionează să depună o sesizare la Curtea Constituţională.

Această lege „încalcă dreptul la viaţă, fără de care nimeni nu ar exista,” a spus Alexander Cuevas, unul din cei 100 de protestatari care a ieşit să demonstreze în fata Parlamentului, joi, când legea a fost supusă la vot.

Pentru a fi eligibil pentru eutanasiere, un pacient trebuie să fie cetăţean spaniol sau rezident permanent în Spania şi să fie pe „deplin conştient” atunci când solicită procedura.

Solicitarea trebuie făcută de două ori în scris, la interval de 15 zile. Doctorii pot respinge solicitarea dacă cerinţele legale nu sunt îndeplinite.

Cererile trebuie aprobate de un al doilea profesionist medical şi de o comisie de evaluare.

Legea prevede că doctorii pot alege să nu participe la procedurile de eutanasiere, pe motive de conştiinţă.

Eutanasierea este, de asemenea, legală în Belgia, Luxemburg, Olanda, Canada, Columbia şi Elveţia. În luna octombrie din anul trecut, Noua Zeelandă a aprobat legislaţia privind eutanasierea într-un referendum ce a avut loc la nivel naţional. Aici legea va intra în vigoare pe 6 Noiembrie, în acest an, la exact 1 an după ce votul a fost certificat.

Sursa: Christian Post

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.