Mana de luni: Punerea în valoare a puterii cuvintelor

CBMC International
29.03.2021

De-a lungul anilor, am avut privilegiul de a întâlni mulți oameni memorabili, bărbați și femei ai lui Dumnezeu, de multe ori în cadrul CBMC. Unul dintre aceștia a fost Robert D. Foster, care a ajuns în prezența Domnului în anul 2016, la vârsta de 96 de ani. Viața lui a fost ghidată de o filosofie simplă: „Viața merită trăită; oamenii merită iubiți; merită să te încrezi în Dumnezeu.”

În parcursul multor ani, Bob a scris o meditație săptămânală: „Luați două pentru dimineața de luni”, în cadrul căreia a istorisit modalitați puternice prin care a comunicat adevărul Scripturii. Una dintre ele a fost prezentarea unei zile în care Josiah Wedgewood, creatorul englez al faimoasei ceramici Wedgewood, a însoțit un nobil britanic într-o vizită în fabrica sa. Ei au fost acompaniați de unul dintre angajații lui Wedgewood, un adolescent.

În conversația sa cu Wedgewood, nobilul folosea un limbaj profan și vulgar. Inițial băiatul a fost șocat de limbajul acestuia; mai apoi a devenit fascinat de glumele grosolane ale bărbatului și a râs la ele. Pe de altă parte, Wedgewood era dezgustat și supărat profund.

La încheierea turului, el i-a arătat vizitatorului său o vază cu un design unic. Omul a fost fermecat de forma rafinată și de frumusețea rară a vazei. Când a întins mâna, dorind să o privească mai de aproape, Wedgewood a lăsat-o în mod intenționat să cadă pe podea. Vaza s-a sfărâmat în multe bucățele! Blestemând furios, nobilul a strigat: „Am dorit vaza aceea pentru colecția mea, iar tu tocmai ai stricat-o, din cauza neglijenței tale!”

Gazda lui a răspuns: „Domnule, există alte lucruri distruse, mai prețioase decât o vază, care nu mai pot fi niciodată restaurate. Nu îi veți putea da niciodată înapoi acestui tânăr, care tocmai ne-a părăsit, respectul pentru lucrurile sacre pe care părinții săi au încercat să-l învețe ani de zile. Le-ați anulat munca [prin limbajul dumneavoastră] în mai puțin de  o jumătate de oră.”

Ce putere mare au cuvintele noastre – pentru un bine mare sau pentru o pagubă mare. Nu spun aceasta pentru a judeca oamenii, deoarece mulți dintre noi, în perioade stresante sau în momente de furie, am lăsat să ne scape un cuvânt sau două slab alese. Dar, așa cum vedem în Biblie, un cuvânt spus la timp  poate servi ca medicament liniștitor, în timp ce cuvintele neînțelepte pot face mult rău.

Cuvintele noastre sunt o reflecție a caracterului nostru

Am dori noi ca oamenii să evalueze ce gen de persoană suntem bazându-se pe lucrurile pe care le spunem și pe modul în care le spunem?

„Izgoneşte neadevărul din gura ta şi depărtează viclenia de pe buzele tale!” (Proverbe 4:24)

Cuvintele noastre sunt o reflecție a inimii noastre

Precum o găleată plină care își varsă conținutul atunci când se izbește de ceva, cuvintele noastre pot dezvălui gândurile, sentimentele și valorile noastre cele mai intime.

Inima celui neprihănit se gândeşte ce să răspundă, dar gura celor răi împroaşcă răutăţi”. (Proverbe 15: 28)

Cuvintele noastre sunt o reflecție a convingerilor noastre

Mulți oameni își aleg cuvintele pentru a impresiona anumite persoane sau anumite grupuri. Cei care Îl urmăm pe Isus Hristos înțelegem faptul că vorbirea noastră ar trebui să fie condusă de credința noastră.

Primeşte cu bunăvoinţă cuvintele gurii mele şi cugetele inimii mele, Doamne, Stânca mea şi Izbăvitorul meu!” (Psalmul 19:14)

Cuvintele noastre sunt o reflecție a controlului de sine

Persoanele impulsive, de necontrolat, pot arunca cuvinte pe care le regretă ulterior, dar înțelepciunea ne va limita limba, pentru a preveni astfel dezastrele verbale.

Cine îşi înfrânează vorbele cunoaşte ştiinţa şi cine are duhul potolit este un om priceput.” (Proverbe 17:27)

Autor: Robert J. Tamasy

Un comentariu
  1. Rodica Sch. 30 martie 2021 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.