Myanmar: Un document al armatei divulgă cum soldații erau instruiți să „pedepsească și să distrugă” civili

Într-un document al armatei din Myanmar s-a descoperit că soldații erau instruiți să „pedepsească și să distrugă” creștinii minorităților etnice și alți civili considerați a fi împotriva regimului militar. Descoperirea documentului a avut loc în aceeași săptămână în care au avut loc proteste în masă în Myanmar (Birmania) din cauza recentei lovituri de stat militare, raportându-se o creștere a patrulelor armate în statele Karen și Kachin. Există mulți creștini atât în grupul etnic karen, cât și kachin.

Documentul oficial enumeră o succesiune de acțiuni pe care personalul militar ar trebui să le întreprindă, inclusiv folosirea armelor cu calibru de 12 mm (echivalentul unei mitraliere puternice) asupra unor persoane sau utilizarea armelor cu calibru de 38 mm (o armă care poate chiar să lanseze grenade) asupra grupurilor de civili.

Directivele includ instrucțiuni speciale pentru arestarea asistentelor și medicilor civili care se opun regimului, dar și obligația de a raporta liderii locali care nu cooperează pe deplin cu armata.

Liderii creștini din regiune au cerut sprijin în rugăciune pentru oamenii din Myanmar și pentru o „transformare a inimii” celor din armată și a liderilor de stat. „Vă rugăm să vă rugați pentru etnicii karen care s-au ascuns în junglă”, au cerut ei.

Myanmar military troops take part in a military exercise at Ayeyarwaddy delta region in Myanmar. REUTERS/Lynn Bo Bo.

Mii de săteni creștini au fugit când au avut loc bombardamentele militare din statul Karen pentru a se refugia în inima junglei, la 1 februarie, în aceeași zi în care liderul din Myanmar, Aung San Suu Kyi, și guvernul ales democratic au fost destituiți în urma loviturii de stat militare. Din decembrie 2020, armata a încălcat repetat angajamentele de încetare a focului în statul Karen, bombardând sate întregi pentru a curăța teren, pregătindu-l pentru drumuri noi și baze militare.

Timp de decenii, guvernul din Myanmar, controlat de armată, a oprimat cu brutalitate grupurile etnice, majoritar creștine, inclusiv karen, kachin și chin, precum și poporul rohingya, majoritar musulman, care include o mică minoritate de creștini. Chiar și în timpul tranziției la conducerea democratică civilă, proces care a început în 2011, violența împotriva minorităților etnice a continuat.

Rugați-vă pentru protecția tuturor creștinilor și a altor civili aflați în pericol în Myanmar. Cereți ca familiile creștine persecutate, care se refugiază în junglă, să fie păzite la adăpostul Celui Preaînalt (Psalmul 91:1) și să le fie împlinite nevoile de zi cu zi. Rugați-vă ca Domnul să pună compasiune în inimile celor din armată și ale liderilor loviturii de stat și să-i conducă spre o întâlnire personală cu Prințul Păcii.

Un comentariu
  1. Rodica Sch. 4 aprilie 2021 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.