David Makara: Un luptător pentru dreptate

 

Când a fost tânăr, David Makara a fost grav rănit de niște polițiști și închis pentru o crimă pe care nu a comis-o. La fel ca mulți alți oameni din Kenya, el a fost o victimă a violenței ilegale din partea poliției. Misiunea Internațională pentru Justiție (IJM) a fost cea care l-a apărat în instanță împotriva acuzațiilor false și astfel a fost achitat. Astăzi, el însuși luptă pentru dreptate ca avocat la Curtea Supremă din Kenya.

„Îmi amintesc acea zi cu mulți ani în urmă ca și cum ar fi fost ieri. Ofițerii de poliție, care trebuiau să mă protejeze de nedreptate, m-au jefuit și m-au împușcat fără nici un motiv. Un glonț mi-a străpuns mâna dreaptă, al doilea șoldul, iar al treilea a trecut pe lângă mine. Am luat-o la fugă și m-am împiedicat. Am încercat să mă ridic, dar mâna mea dreaptă era amorțită și a început să mă doară foarte tare. Era acoperită de sânge și atârna fără viață. 

Am reușit să ajung la un spital, care se afla peste drum, dar polițiștii m-au urmărit. I-am auzit afară spunând: „Îl luăm de aici și îl terminăm”. Toată noaptea, mi-a fost teamă că poliția va veni să mă omoare.

În aceeași noapte, doctorii au trebuit să îmi amputeze mâna de la cot în jos. A doua zi dimineață mi-am dat seama că viața mea nu avea să mai fie niciodată la fel. Am fost foarte amărât, știind că de acum înainte va trebui să duc o viață cu un handicap. Aveam 22 de ani – în floarea vârstei.”

Inocent la închisoare

„Polițiștii s-au întors. Au încercat să mă acuze de o crimă pentru a mă face sa tac și pentru a-și ascunde propriul act. Nu-mi permiteam un avocat pentru că familia mea era foarte săracă. Așa că polițiștii m-au legat de pat și m-au lăsat în spital.”

În acea perioadă, organizația creștină IJM (Misiunea Internațională pentru Justiție) din Kenya au auzit de cazul lui David; IJM oferă sprijin legal persoanelor care au nevoie de ajutor în cooperare cu bisericile și ONG-urile din întreaga lume. Angajații IJM l-au vizitat pe David în spital și i-au ascultat povestea. Hotărâtă să îi facă dreptate lui David în fața justiției, IJM a preluat cazul său.

„S-au întors împreună cu un avocat pe nume Victor Kamau. Când l-am văzut pe Victor, am fost dezamăgit pentru că era orb. De ce îmi aduce această asociație un avocat orb să mă apere? Îmi pierdusem orice speranță și eram devastat.”

Lupta pentru dreptate

Când David s-a recuperat suficient pentru a fi eliberat din spital, a fost acuzat în instanță și trimis la închisoare. Fără reprezentare legală, ar fi putut petrece mulți ani după gratii pe nedrept. Există mai multe astfel de cazuri în Kenya, în care cei închiși au petrecut până la 17 ani înainte de a fi programați la un proces juridic. 

Însă avocatul lui David a luptat pentru el – cu succes:

„Victor, avocatul orb în care nu mi-am pus nicio speranță, m-a apărat dedicat în instanță împotriva acuzațiilor false. În cele din urmă, procurorul m-a eliberat. Polițiștii care m-au împușcat au fost arestați și acuzați.

Nu mi-a venit să cred în acel moment că cei care erau angajați de către guvern pentru a mă proteja de nedreptate, au comis ei înșiși o nedreptate față de mine. Așa că am decis să fac ceva în legătură cu asta. Am decis să studiez dreptul iar acum lupt pentru dreptate ca avocat la Curtea Supremă din Kenya. Cu ani în urmă nu mi-aș fi putut imagina că voi ajunge aici, dar a devenit realitate.

Astăzi îndemn pe fiecare dintre noi să ne ridicăm vocile împreună pentru miile de oameni pentru care nu are cine să lupte pentru și pe care nu îi apără nimeni  – să luptăm până când toată lumea este liberă.”

David Makara nu numai că și-a înființat propria firmă de avocatură pentru a ajuta oamenii săraci să-și obțină drepturile. El este, de asemenea, membru fondator al grupului Global Survivor Network, un grup al victimelor violențelor din întreaga lume. Scopul grupului este să se asigure că sistemele de justiție asigură protecția și siguranța comunităților marginalizate.

Sursa: IJM Deutschland

Traducere: Simona Augustinov

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.