Marea Britanie este în doliu: Prințul Philip a murit la vârsta de 99 de ani

Prințul Philip a murit în data de 9 aprilie la vârsta de 99 de ani. Înainte de a muri, cu ocazia Paștelui, prințul Philip a participat la un serviciu religios privat alături de soția sa, Regina Elisabeta a II-a (94). Regina Elisabeta a II-a este guvernator formal al Bisericii Angliei.

Paștele a fost întotdeauna un eveniment important pentru cuplul regal. În mesajul ei de Paște de anul trecut, Regina Elisabeta a spus următoarele cuvinte:

„Știm că Coronavirusul nu ne va învinge. Oricât de întunecată pare a fi moartea – mai ales pentru cei care suferă în această perioadă – lumina și viața sunt mai puternice. Avem acum nevoie de Paște la fel de mult, poate chiar mai mult ca oricând”. Învierea lui Hristos oferă speranță.

Cu câteva zile înainte de moartea prințului Philip, familia regală a anunțat, că regina va participa la o slujbă privată de Paște împreună cu Philip în capela personală din palat.

La nunta lor s-a cântat despre Isus

Când Regina și Prințul Philip s-au căsătorit la data de 20 noiembrie 1947 (cuplul și-a sărbătorit anul trecut cea de-a 73-a aniversare a nunții), au fost cântate numeroase cântece spre slava lui Dumnezeu. 

Australianul William Neil McKie, directorul muzical al nunții, a compus piesa: Așteptăm bunătatea ta iubitoare, Dumnezeule (We wait for thy loving kindness, O God) și Sir Edward Cuthbert Bairstow, organist și compozitor britanic, a compus un aranjament al Psalmului 67 pe melodia imnului: Dumnezeu să fie milostiv cu noi și să ne binecuvinteze (God be merciful unto us and bless us).

Cântecul oficial al nunții a fost Binecuvântat să fie Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus Cristos (Blessed be the God and Father of Our Lord Jesus Christ) scris de Samuel Sebastian Wesley. Invitații ceremoniei de nuntă au cântat Laudă, sufletul meu, regele cerului (Praise, my soul, the king of heaven) și Domnul este păstorul meu (The Lord’s my Shepherd).

Angajamentul față de cei persecutați

Biserica Anglicană, a cărei guvernator formal este Regina Elisabeta, a publicat o pagină de condoleanțe și o rugăciune imediat după moartea Prințului Philip, în care se găsesc următoarele cuvinte:

„Dumnezeul vieții noastre, îți mulțumim pentru viața Prințului Philip, pentru dragostea lui pentru țara noastră și pentru dedicarea lui în munca, pe care a făcut-o în timpul vieții sale. Acum îl încredințăm dragostei și îndurării tale prin Mântuitorul nostru Isus Cristos. Amin.”

Soția prințului Philip a vorbit despre credință în numărate rânduri, de exemplu în anul 2012, cu ocazia celui de-al 60-lea jubileu pe tron. A spus atunci, că găsește împlinire și bucurie în credința ei. 

De asemenea, Regina s-a implicat în mod public pentru creștinii persecutați, subliniind situația lor. Despre creștinii persecutați din Orientul Mijlociu a spus: „Acolo lumea are parte de suferință la o scară fără precedent”.

„Am experimentat credincioșia lui Dumnezeu”

În prefața unei cărți în care Regina vorbește despre credința ei, a scris:

„Am fost – și încă sunt – foarte recunoscătoare pentru rugăciunile voastre și pentru iubirea de neclintit a lui Dumnezeu. Am reușit cu adevărat să experimentez credincioșia lui Dumnezeu”.

Cartea a fost publicată de Societatea Biblică Britanică (British Bible Society) în colaborare cu misiunile creștine „Hope” și „Institute for Contemporary Christianity”.

Regina Elisabeta, și-a mărturisit credința încă de la o vârstă fragedă. În ziua când a împlinit 21 de ani, în 1947 – cu șase ani înainte de încoronare – a declarat în cadrul unei transmisiuni radio, că are nevoie de Dumnezeu pentru sarcinile ei: „Dumnezeu să mă ajute să-mi țin jurămintele. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți”.

Cele mai lungi domnii din istorie

Elizabeta II împreună cu Philip, Ducele de Edinburgh, la încoronarea Reginei în 1953

Regina Elisabeta a II-a a sărbătorit recent al 69. jubileu pe tron. Cu puțin timp în urmă, l-a depășit pe regele Ramses II. „Ultimul monarh creștin” (citat din The Guardian), se află acum pe locul al 5-lea în istorie și ar putea trece pe locul a 3-lea în mai puțin de un an.

Încoronarea Reginei Elisabeta pe tron a avut loc la data de 6 februarie 1952. Așa că l-a depășit pe Împăratul Franz Joseph, în urmă cu câțiva ani:

  1. Regele Sobhuza II a domnit 83 de ani (1899-1982, Eswatini).
  2. Regele Soare, Ludovic al XIV-lea a domnit 72 de ani (1638-1715, Franța)
  3. Regele Bhumipol Adulyadej a domnit 70 de ani (1927 – 2016, Thailanda)
  4. Marele Rege Shapur al II-lea domnit 70 de ani (309 – 379, Persia) – dar a fost încoronat înainte de a se fi născut.
  5. Regina Elisabeta a II-a, se află pe tron de 69 de ani (94, Marea Britanie)
  6. Împăratul Franz Joseph I a domnit 68 de ani (67 de ani și 354 de zile) (1830-1916, Austro-Ungaria)
  7. Faraonul Ramses II a domnit timp de 66 de ani (1303 î.Hr. – 1213 î.Hr., Imperiul Egiptean)
  8. Regina Victoria a domnit 64 de ani (Marea Britanie 1819-1901)
  9. Regele Iacob I a domnit 63 de ani (1208 – 1276, Aragon)
  10. Împăratul Vasile al II-lea (958-1025, Imperiul Bizantin) și împăratul Hirohito (1901-1989, Japonia) au domnit 62 de ani.

Sursa: Livenet

Traducere: Daciana Augustinov

Un comentariu
  1. Daniel 18 aprilie 2021 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.