Ziua 14: Yangon, Myanmar – #pray30days

Populaţie musulmană: 350.000

DESCARCA AICI Ghidul de rugăciune în format PDF.

Turiştii care străbat fosta capitală a Myanmarului, Yangon, sunt cel mai adesea impresionaţi de statuile aurite cu Buddha, de pagodele templelor şi de miile de călugări înveşmântaţi în roşu care umblă pe străzi. Puţini vizitatori vor observa multele moschei din oraş, care se înalță ca mărturie despre lunga şi bogata moştenire pe care Islamul o are în Yangon. În zilele noastre, în mod oficial, 5% din populaţia Yangonului este musulmană, în jur de 350.000 de persoane. Un procent cuprins între 10%-20% dintre ei sunt Rohingya din statul Rakhine, însă cei mai mulţi sunt indieni, birmanezi sau chiar etnici chinezi.

Mulţi Rohingya din Yangon au ajuns acolo în căutarea siguranţei. O parte din ei încă mai au rude în statul Rakhine, unde un conflict vechi de zeci de ani, a avut ca efect pierderea libertăţilor şi multe suferinţe îndurate de acest grup etnic. Alţi Rohingya din Yangon şi-au văzut familiile 14risipite, devenind refugiaţi în multe ţări din lume, unii dintre ei stabilindu-se în zonele urbane aglomerate din țara vecină Bangladesh. Călătoriile pentru reuniuni de familie sunt adesea imposibile. „Nu am mai văzut-o pe mama de 20 de ani. Mi-e aşa de dor de ea”, i-a spus recent un bărbat Rohingya unui prieten. Prejudecăţile, discriminarea şi persecuţia nu sunt totuşi limitate la Rohingya, adesea se extind şi la musulmanii din alte etnii.

Nu se ştie despre niciun creştin printre Rohingya şi sunt foarte puţini printre celelalte grupuri etnice din Yangon. Activitatea misionară, atât cea realizată de lucrători internaţionali, cât şi de cei locali, este destul de redusă în comunitatea musulmană din oraş. Unii din biserica birmaneză au proclamat că „Isus nu a murit pentru poporul Rohingya!” şi multe atitudini negative au ajuns să fie dominante.

Pentru ce să ne rugăm?

  1. Situaţia musulmanilor din Yangon pare lipsită de speranţă, însă ştim că „Domnul este scăparea celui asuprit, scăpare în vreme de necaz.” (Psalmul 9:9)
  2. Rugaţi-vă ca musulmanii, care tânjesc după adevărata pace şi împăcare, să întâlnească adevărul şi frumuseţea Domnului Isus Hristos. (Romani 15:13)
  3. Rugaţi-vă ca Dumnezeu să dea bisericii locale birmaneze o inimă sensibilă şi plină de dragoste pentru vecinii lor musulmani. (1 Ioan 2:3-6)
Nici un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/stiric/public_html/wp-includes/functions.php on line 4757