Mana de luni: Înțelepciunea de a examina motivele

Într-o zi, prietenul meu Don m-a informat că s-a hotărât să înceapă achiziționarea de afaceri în domenii conexe, astfel încât să poată vinde clienților săi mai multe produse și servicii – și să poată câștiga mai mulți bani. Mai multe vânzări au drept rezultat mai multe venituri, ceea ce înseamnă, de obicei, mai mult profit.

Astfel, când l-am văzut pe Don după aceea, l-am întrebat cum merge strategia lui de achiziție. El m-a informat că, înainte de a-și pune strategia în acțiune a discutat-o cu consiliul său de conducere. Unul dintre cei mai înțelepți membri i-a adresat lui Don o întrebare importantă și profundă, care a adus o perspectivă nouă asupra planurilor sale: „Faceți acest lucru pentru ego-ul dumneavoastră, sau pentru binele companiei?”

Această întrebare simplă, dar pătrunzătoare, l-a determinat pe Don să își reexamineze cu sinceritate strategia de expansiune și să admită că ea a avut la bază un singur factor: mândria lui, propriul ego. Expresia „mai mult este mai bine” sună bine, dar nu este întotdeauna adevărată. Ar fi el capabil să mențină același nivel de calitate în ceea ce privește produsele, dar și serviciile? Dacă nu, ar fi acest „mai mare” cea mai bună decizie? După o reflecție atentă, Don a ales să-și modifice dramatic planul.

În afaceri, ne concentrăm adesea pe „ce” și „cum”, dar este la fel de important să punem  și întrebările „de ce”: Care sunt motivațiile din spatele deciziilor noastre? De ce am hotărât să urmărim țelurile și obiectivele pe care le-am stabilit? Ce este cu adevărat în inimile noastre? Din fericire pentru Don, el a avut în conducere un membru înțelept, cu experiență, care l-a provocat să răspundă la aceste întrebări.

Biblia are câteva lucruri interesante de spus despre inimă – motivațiile noastre interioare – și despre valoarea pe care o are căutarea unui sfat înțelept, pentru a ne asigura că luăm decizii cu motivații adecvate:

Feriți-vă de auto-înșelăciune

Atunci când dorim cu adevărat ceva, sentimentele și dorințele noastre pot împiedica raționamentul solid. Este ușor să ne raționalizăm deciziile și s-ar putea să nu fim nici măcar conștienți că o facem.

Inima este nespus de înşelătoare şi deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască? (Ieremia 17: 9). „Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii!” (Proverbe 4:23).

Motivațiile noastre sunt la fel de importante ca acțiunile noastre

Deși am putea fi prudenți pentru a evita să facem lucruri greșite, este posibil, de asemenea, să facem lucruri aparent corecte din motive greșite. Din perspectiva lui Dumnezeu, motivul pentru care facem lucrurile este la fel de important ca ceea ce facem.

Toate căile omului sunt curate în ochii lui, dar Cel ce cercetează duhurile este Domnul” (Proverbe 16: 2). Cine poate zice: „Mi-am curăţit inima, sunt curat de păcatul meu”? ” (Proverbe 20: 9).

Un sfat solid și de încredere poate proteja împotriva unei inimi înșelătoare

Așa cum a făcut Don, solicitarea sfatului prietenilor, care țin la noi și sunt sinceri să sublinieze probleme, ne poate proteja de judecata greșită.

Când nu este chibzuinţă, poporul cade, dar biruinţa vine prin marele număr de sfetnici.” (Proverbe 11:14). „Calea nebunului este fără prihană în ochii lui, dar înţeleptul ascultă sfaturile” (Proverbe 12:15).

Este nevoie de înțelepciune pentru a fi dispuși să acceptăm sfaturi contrare a ceea ce vrem să auzim

Cu toții avem motive greșite uneori. Un lider înțelept caută și ascultă consilierii cu discernământ.

Înşelătoria este în inima celor ce cugetă răul, dar bucuria este pentru cei ce sfătuiesc la pace.” (Proverbe 12:20)

Autor: Rick Boxx

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.